یکی از فناوریهای صنعت خودرو که طی سالهای اخیر در خودروهای مدرن به یک آپشن استاندارد تبدیل و باعث ارتقای امنیت رانندگان و سرنشینها شده سیستم رادار نقطه کور است. قطعاً برای شما هم پیش آمده در زمان رانندگی، به طور ناگهانی نزدیک شدن یک خودروی دیگر به شما سبب دستپاچگیتان شده و پیش خود فکر کردهاید که چرا متوجه این وضعیت نشدید. حتی گاهی اوقات ممکن است تصادفات جزیی و یا جدی برای شما در اثر این اتفاق رخ بدهد. گرچه در حین رانندگی، با کمک گرفتن از آینهها تمام حواس راننده باید به محیط اطراف خودرو جمع باشد، اما موقعیتهایی هم پیش میآید که برخی خودروها در محدودهای به نام نقطه کور قرار میگیرند و از این رو، همیشه نمیتوان راننده را به بیدقتی متهم کرد.
باید قبول کنیم که آینههای جانبی خودرو به صورت محدودی میتواند رویدادهای اطراف خودرو را انعکاس دهد و برخی تحرکات از دید راننده مخفی میماند. حتی در بسیاری از مواقع رانندگان برای تشخیص خودروهایی که در نقطه کور قرار گرفتهاند مجبور میشوند سر خود را برگردانند که این حرکت بسیار خطرناک بوده و میتواند منجر به تصادفات شدید شود. این نقص بزرگ و مشکل جدی متخصصان خودروسازی را به این فکر انداخت که با طراحی یک سیستم هشدار دهنده راننده را از وجود ناگهانی خودروها در نقاط کور آگاه کنند.
این ایده برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ توسط فردی به نام پلاتزر ثبت و اختراع شد. پلاتزر یک مانیتور نوری هشداردهنده طراحی کرده بود که در محصولات شرکت آمریکایی فورد برای اولین بار مورد آزمایش قرار گرفت. این سیستم هشدار نقطه کور بعدها در خودروی سدان ولوو S80 هم مورد استفاده قرار گرفت. روش کار این سیستم در ولوو S80 بدین صورت بود که با کمک دو سنسور در کنار خودرو به محض ورود ناگهانی یک شیء به محدوده نقطه کور، به راننده هشدار داده میشد.
سیستم رادار نقطه کور چگونه کار میکند؟
فناوری رادار نقطه کور (Blind Spot Monitoring) با ارائه دیدی 360 درجه به راننده به منظور افزایش ایمنی خودرو، سرنشینها و رانندگان طراحی شده است. این فناوری به روشهای مختلفی کار و هر شرکت خودروساز با توجه به معیارهای خود آن را طراحی میکند. برخی شرکتها سنسور هشدار دهنده را درست در زیر آینه جانبی جاسازی میکنند که به صورت مستمر و مداوم شروع به انتشار امواج با طول موج کوتاه مینمایند. زمانی که یک شیء مثل خودرو در مسیر این امواج قرار میگیرد انتشار امواج متوقف و پیامی به راننده مخابره میشود.
این پیام میتواند به صورت هشدار بر روی مانیتور خودرو نمایش داده شده و یا اینکه در گوشه آیینه جانبی راننده یک آلارم نوری روشن شود. در برخی خودروها هم فرمان خودرو دچار لرزش شده و از طریق این لرزشها راننده متوجه ورود خودرو به محدوده نقطه کور میشود. جالب است بدانید سیستم رادار نقطه کور قابلیت و توانایی تشخیص دوچرخه و موتور سیکلت را هم دارد، هر چند به دلیل اندازه کوچکتر ممکن است این تشخیص خیلی هم دقیق نباشد.
یک تکنولوژی مناسب برای رانندگان تازه کار
فناوری رادار نقطه کور برای همه رانندگان کاربردی و مفید میباشد، ولی رانندههای تازه کار بدون شک بیشتر قدردان چنین آپشنی خواهند بود. بسیاری از رانندگان حرفهای و با تجربه میتوانند خطرات نقطه کور را مدیریت کنند. بر اساس تحقیقات انجام شده سیستم رادار نقطه کور میتواند تا 30 درصد خطر سوانح جادهای را کاهش دهد. البته سیستم رادار نقطه کور به تنهایی برای تأمین امنیت راننده کافی نیست و معمولاً شرکتهای خودروساز این آپشن را در کنار سیستمهایی مانند هشدار خروج از خط، ناوبری و سنسور پارک جلو و عقب به عنوان یک پکیج کامل ارائه میکنند.
نظرات