در این مقاله به شما نحوه تعویض آب رادیاتور انواع خودرو را آموزش می‌دهیم. موتور خودرو در دمای بالایی فعالیت می‌کند. برای جلوگیری از آسیب رسیدن به قطعات موتور، خنک کاری بخش‌های مختلف آن ضروری است. آب به عنوان خنک کننده اصلی قطعات مختلف موتور خودرها استفاده می‌شود. به این صورت که آب خنک در تماس با قطعات موتور قرار می‌گیرد و با دریافت حرارت قطعات، آن‌ها را خنک می‌کند.

این آب در یک چرخه قرار می‌گیرد و بعد از دریافت گرما از موتور، به رادیاتور منتقل می‌شود و در تماس مستقیم با هوا خنک می‌شود. تداوم این چرخه باعث می‌شود تا آب رادیاتور کیفیت خود را از دست بدهد. به همین دلیل لازم است که بعد از مدتی آب رادیاتور تعویض شود. در این مقاله راهنمای نحواه تعویض آب رادیاتور را برای شما عزیزان آماده کرده‌ایم. تا پایان با ما همراه باشید.

برای تجربه خرید خودرو همسو با سبک زندگی خود صفحه خرید خودرو سوییچ را از دست ندهید.

اهمیت تعویض آب رادیاتور چیست؟

در مقدمه اشاره کردیم که آب رادیاتور بعد از مدتی کیفیت اولیه خود را از دست می‌دهد. لازم به ذکر است که آب رادیاتور، ترکیب آب مقطر و مایع خنک کننده است. بنابراین این طور نیست که آب رادیاتور صرفا از آب لوله کشی شهری باشد. وقتی آب رادیاتور دچار افت کیفیت می‌شود، نمی‌توانند مانند حالت ایده‌آل موتور خودرو را خنک کند. به این ترتیب موتور بعد از مدت کوتاهی کار کردن، بیش از حد داغ می‌شود.

داغ شدن موتور، تک تک قطعات آن را در معرض آسیب جدی قرار می‌دهد. به این ترتیب خسارت سنگینی روی دست شما باقی می‌ماند. لذا لازم است که در بازه‌های زمانی مشخص آب رادیاتور خودرو را تعویض کنید.

تعویض آب رادیاتور

دوره زمانی تعویض آب رادیاتور خودرو چقدر است؟

احتمالا این سؤال برای شما نیز ایجاد شده است که چه زمانی برای تعویض آب رادیاتور خودرو مناسب است؟ پاسخ به این سؤال تا حدودی وابسته به نوع خودرو است. البته معمولا در دفترچه راهنمای خودرو که توسط سازنده در اختیار شما قرار می‌گیرد، ذکر می‌شود که زمان مناسب برای تعویض آب رادیاتور کی است. با این وجود برای اکثر خودروهای موجود در بازار ایران حد فاصل مسافت 48 هزار تا 96 هزار کیلومتر زمان مناسبی برای این کار است.

آموزش نحوه تعویض آب رادیاتور

نحوه تعویض آب رادیاتور خودرو تا حدودی تخصصی است. به همین دلیل توصیه نمی‌کنیم که این کار را شخصا انجام دهید. مراجعه به تعمیرکار مخصوص بهترین راه برای تعویض بدون دردسر آب رادیاتور است. روی هم رفته 7 مرحله برای این منظور پیش روی شماست که در اینجا یک به یک آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

1. آماده کردن آب رادیاتور

اشاره کردیم که آب رادیاتور متشکل از آب مقطر و مایع خنک کننده است. ترکیب این دو مایع بر اساس اطلاعاتی که در دفترچه راهنمای خودرو ذکر می‌شود، صورت می‌گیرد. البته خوشبختانه محصولات آماده‌ای نیز در بازار وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. برخی از تعمیرکاران نیز با توجه بنابر تجربه‌ و شناختی که از خودروها دارند، آب مقطر و مایع خنک کننده را به صورت جداگانه تهیه می‌کنند و با نسبت معینی با هم ترکیب می‌نمایند.

2. آماده کردن مقدمات تعویض آب رادیاتور

آموزش نحوه تعویض رادیاتور خودرو را با ذکر برخی از نکات ایمنی مهم پی می‌گیریم. در مرحله دوم لازم است که حتما نکات زیر را با دقت رعایت کنید:‌

  • خودرو را حتما در جای صاف که کاملا خشک است، پارک کنید.
  • آب رادیاتور مایعی شیمیایی است و باید حتما از دستکش و عینک مخصوص برای جلوگیری از آسیب دیدن استفاده کنید.
  • قبل از اقدام برای تعویض آب رادیاتور باید صبر کنید تا کاملا خنک شود. معمولا یک ساعت فاصله بین خاموش کردن خودرو و شروع کار کافیست.
  • اتصال باتری خودرو را قطع کنید. برای این منظور پایانه منفی باتری را شل کرده و کابل آن را باز کنید. به این ترتیب از بابت روشن نشدن خودرو در حین عوض کردن آب رادیاتور اطمینان حاصل می‌شود.
  • شیلنگ‌های رابط بین رادیاتور و موتور خودرو را چک کنید تا از سلامت آن‌ها اطمینان حاصل کنید.

3. تخلیه آب رادیاتور

در ادامه آموزش نحوه تعویض آب رادیاتور، نوبت به مرحله تخلیه آب قبلی می‌رسد. ابتدا باید زیر خودرو جک بزنید تا حدودی بالا بیاید. سپس یک تشت بزرگ زیر شیر تخلیه رادیاتور قرار دهید. یک شیر تخلیه روی رادیاتور نصب است که بسته به نوع ماشین موقعیت ان نیز متفاوت است. به کمک پیچ مخصوص باید شیر تخلیه رادیاتور را باز کنید. به محض باز شدن شیر، آب شروع به تخلیه شدن می‌کند. صبر کنید تا تمام آب رادیاتور به طور کامل تخلیه شود.

برای تجربه فروش خودرو بدون اتلاف وقت صفحه فروش خودرو سوییچ را از دست ندهید.

4. باز کردن درپوش رادیاتور

بعد از تخلیه آب رادیاتور، باید شیر تخلیه را ببندید. سپس به سراغ درپوش رادیاتور بروید. این درپوش نیز بسته به نوع ماشین ممکن است در موقعیت‌های مختلفی قرار بگیرد. بعد از پیدا کردن درپوش، آن را باز کنید. چنانچه درپوش خراب شده باشد، در همین مرحله باید نسبت به تعویض آن نیز اقدام نمایید.

5. شستن رادیاتور

در ادامه نحوه تعویض آب رادیاتور، نوبت به شستن محفظه رادیاتور می‌رسد. این احتمال وجود دارد که به مرور زمان رسوبات ناشی از آب رادیاتور درون محفظه آن جمع شود. به این ترتیب باید با شستن این محفظه، آن را تمیز کرد. محلول مخصوص شستشوی رادیاتور را با قیف از طریق درپوش به داخل محفظه رادیاتور بریزید. در ادامه درپوش را ببندید. در ادامه اتصال باتری را برقرار کنید و خودرو را روشن نمایید. بعد از یک دقیقه بخاری را نیز روشن کنید. 10 دقیقه صبر کنید. در این مدت محلول شستشو به طور کامل در لوله‌ها و محفظه رادیاتور جریان می‌یابد.

در ادامه ماشین را خاموش کنید. بار دیگر اتصال باتری را قطع نمایید. صبر کنید تا رادیاتور خنک شود. بار دیگر شیر تخلیه را باز کنید تا محلول درون رادیاتور به طور کامل خالی شود. برای اطمینان از تمیز شدن رادیاتور یک کار دیگر نیز باید انجام دهید. شیلنگ متصل به رادیاتور را شل کنید. آب لوله کشی را با فشار به داخل شیلنگ بفرستید. در ادامه شیلنگ را جدا کنید تا رسوبات احتمالی موجود به کلی تخلیه شود.

6. چک کردن ترموستات

تنظیم دما در سیستم خنک کننده موتور خودرو بر عهده ترموستات است. حتما در زمان تعویض آب رادیاتور خودرو، ترموستات را نیز بررسی کنید تا سلامت عملکرد آن اطمینان حاصل نمایید. چنانچه به هر دلیل ترموستات خراب باشد، باید آن را تعویض کنید.

7. تعویض آب رادیاتور

در مرحله آخر باید آب رادیاتور جدیدی را که آماده کردید، درون محفظه رادیاتور بریزید. شیر تخلیه را به کلی ببندید. سپس بار دیگر درپوش محفظه رادیاتور را باز کنید. یک قیف روی درپوش گذاشته و آب رادیاتور را به آرامی از طریق آن به درون محفظه بریزید. در نهایت درپوش را ببندید.

سپس خودرو را روشن کنید. اجازه دهید تا 10 دقیقه ماشین کار کند تا آب رادیاتور در چرخه خود جریان پیدا کند. در اینجا لازم است تا یکبار عملیات هواگیری را نیز انجام دهید. پیچ‌های هواگیری که روی رادیاتور وجود دارد را باز کنید تا هوای موجود خارج شود. سپس پیچ‌ها را ببندید. به این ترتیب کار تعویض آب رادیاتور به اتمام می‌رسد.

برای اطلاع از قیمت روز خودرو صفحه قیمت خودرو صفر سوییچ را از دست ندهید.

کلام پایانی

در این مقاله به آموزش نحوه تعویض آب رادیاتور خودرو پرداختیم. حتما لازم است که توجه کافی به زمان تعویض آب رادیاتور داشته باشید تا مشکلی برای موتور خودرو ایجاد نشود. بار دیگر لازم است توصیه کنیم که کل فرآیند تعویض آب رادیاتور را توسط یک تعمیرکار انجام دهید. به این ترتیب از کیفیت انجام کار اطمینان حاصل خواهید کرد.

بیشتر بخوانید

علت لرزش ماشین

علت کم شدن آب رادیاتور

علائم خرابی سنسور دریچه گاز

آموزش رانندگی با خودروهای اتوماتیک

ماشین شاسی ضربه خورده