شتاب خودرو یکی از ویژگی‌های مهم در عملکرد خودرو هاست. کاهش شتاب خودرو یک مشکل رایج است که بسیاری از رانندگان با آن مواجه می‌شوند. این مشکل می‌تواند به عوامل متعددی برگردد . از جمله این عوامل می‌توان به کاهش قدرت موتور ، خرابی سیستم انتقال قدرت ، کاهش دسترسی به سوخت و هوا ، وزن اضافی در خودرو ، فرسایش قطعات و یا کاهش ضریب چسبندگی لاستیک‌ها اشاره کرد که نیاز به توجه و رفع آن‌ها دارد. شناخت دلایل کاهش شتاب ماشین برای رانندگان می‌تواند به رفع سریع‌تر آن کمک کند.

 

وقتی از شتاب خودرو حرف می‌زنیم، منظور چیست؟

شتاب خودرو به مدت زمانی اطلاق می‌شود که خودرو از حالت سکون به سرعت مشخصی برسد؛ اما برخی مواقع، به دلایل مختلفی شتاب خودرو کاهش می‌یابد. در واقع مدت زمان بیشتری طول می‌کشد تا به سرعت مورد نظر برسد و باعث ایجاد مشکلات در رانندگی و آسیب به موتور می‌شود. در این مقاله، به بررسی دلایل احتمالی کاهش شتاب خودرو می‌پردازیم و نکاتی برای رفع این مشکل ارائه می‌دهیم.

 

چه چیزهایی باعث کاهش شتاب خودروی شما می‌شود؟

 

1. تنگی نفس موتور؛ گرفتگی فیلتر هوا

موتور خودرو برای کارکرد درست، نیازمند ترکیب سوخت و هواست. سوخت از باک به موتور منتقل می‌شود و هوای مورد نیاز از طریق لوله مکش هوا تامین می‌گردد . در ابتدای ورودی هوا فیلتر قرار دارد تا از ورود گرد و غبار به داخل موتور جلوگیری کند . در صورتی که این فیلتر پس از گذشت زمان طولانی تعویض نشود، دچار گرفتگی شده و مانع ورود هوا می‌شود.

این مورد علاوه بر اینکه مصرف سوخت خودروی شما را بالا می‌برد، باعث کاهش شتاب نیز می‌شود.

برای پیشگیری از این اتفاق، طی دوره های تعیین شده نسبت به تعویض فیلتر هوای خودروی خود اقدام کنید.

عکس فیلتر هوا
فیلتر هوا

 

2. خرابی پمپ بنزین خودرو یکی از علل کاهش شتاب

وظیفه این قطعه، پمپ کردن بنزین از باک خودرو به موتور است. زمانی که این قطعه ضعیف عمل کند یا خراب شود سوخت کافی به موتور نمی رسد و در نتیجه باعث افت شتاب می‌شود .

برای جلوگیری از آسیب به پمپ بنزین، بهتر است قبل از خالی شدن کامل باک، مجدد آن را پر کنید. زیرا رسوبات و گرد‌های ریزی که در باک ته‌نشین شده‌اند وارد پمپ شده و باعث خرابی آن می‌شوند.

عکس پمپ بنزین ماشین
پمپ بنزین ماشین

 

3. از صافی بنزین غافل نشوید!

صافی بنزین از ورود رسوبات و گرد‌های بنزین به داخل موتور جلوگیری می‌کند . در صورتی که این فیلتر بعد از مدت معین شده تعویض نشود، حجم رسوبات باعث گرفتگی آن شده و مانع رسیدن بنزین به موتور می‌شود و عملکرد درست موتور را مختل می‌کند. (همچنین بخوانید: فیلتر بنزین چیست؟)

عکس صافی بنزین
صافی بنزین

 

4. حواست به گرفتگی انژکتور باشه

انژکتورها بنزین را به داخل سیلندر اسپری می‌کنند تا با هوا مخلوط شود؛ اما به مرور زمان رسوبات داخل بنزین موجب گرفتگی آن‌ها شده و این عمل به درستی صورت نمی‌گیرد. در نتیجه توازن سوخت و هوا به هم می‌ریزد و به همین خاطر شتاب خودرو کاهش پیدا می‌کند.

برای رفع این موضوع توصیه می‌شود در طی بازه‌های زمانی مختلف، شست و شوی انژکتور توسط دستگاه‌های مخصوص انجام شود. همچنین استفاده از بنزین سوپر و یا مکمل‌های اورجینال که مخصوص شست و شوی انژکتور هستند می‌تواند به حل این مشکل کمک کند.

عکس انژکتور ماشین
انژکتور ماشین

 

5. خرابی شمع‌ و مشکل در جرقه‌زنی

زمانی که سوخت و هوا درون سیلندر ترکیب می‌شوند، نوبت به مرحله جرقه‌زنی و احتراق می‌رسد. اگر جرقه‌زنی به درستی صورت نگیرد، موتور به خوبی کار نمی‌کند و باعث کاهش شتاب خودرو می‌شود.

از نشانه‌های خرابی شمع، سیاه شدن سر آن ، لرزش زیاد خودرو و مشکل در روشن شدن خودرو هستند .

حتماً به عمر مفید شمع خودروی خود توجه داشته باشید و طبق دوره‌ای که در دفترچه راهنمای خودرو ثبت شده نسبت به تعویض آن اقدام کنید. (همچنین بخوانید: علل خرابی شمع خودرو)

عکس شمع خودرو
شمع خودرو

 

6. خرابی سنسور اکسیژن علت مهم کاهش شتاب ماشین

اگر به دنبال دلیل کاهش شتاب ماشین خود هستید، سنسور اکسیژن خودروی خود را نیز بررسی کنید. وظیفه سنسور اکسیژن بررسی میزان اکسیژن نسوخته در گازهای خروجی است که بر اساس آن تعیین می‌کند مقدار ایده‌آل اکسیژن ورودی چقدر باشد. خرابی این سنسور باعث بر‌هم خوردن توازن سوخت و هوا می‌شود و در پی آن علاوه بر افزایش مصرف سوخت و آلایندگی، می‌تواند یکی از دلایل کاهش شتاب خودرو باشد.

سنسور اکسیژن همانند قطعات تعویضی دیگر نیاز به تعویض مرتب ندارد، اما در صورتی که علائم خرابی همچون افزایش چشمگیر مصرف سوخت، افزایش آلایندگی و کاهش عملکرد موتور مشاهده کردید، لازم است خودروی خود را جهت بررسی به کارشناس نشان دهید.

تست سلامت سنسور اکسیژن توسط دستگاه‌های مخصوص و افراد کارشناس صورت می‌گیرد. (همچنین بخوانید: علائم خرابی سنسور اکسیژن)

عکس سنسور اکسیژن
سنسور اکسیژن

 

7. رانندگی با روغن موتور کهنه

وقتی که از عمر مفید روغن موتور خودروی شما بگذرد، غلظت و گرانروی روغن زیاد شده و عمل روانکاری با کیفیت کمتری صورت می‌گیرد ؛ به همین خاطر فشار زیادی به قطعات موتور وارد می‌شود. رانندگی با روغن کهنه و فرسوده علاوه بر اینکه از شتاب خودروی شما می‌کاهد، در طولانی مدت به موتور خودرو آسیب می‌رساند.

تعویض به موقع روغن موتور از وقوع این اتفاقات جلوگیری کرده و موجب افزایش طول عمر موتور خودروی شما می شود .

روغن موتور
روغن موتور

 

8. بازدم سخت خودرو

گازهای خروجی از موتور شامل مواد سمی هستند که در صورت ورود به هوای آزاد باعث آلودگی شدید هوا می شوند. مبدل کاتالیست در سر راه این گاز ها قرار دارد و ذرات آلاینده آن را کاهش می دهد.

به مرور زمان این مبدل دچار گرفتگی شده و عبور گازها با مشکل رو به رو می شود که روی عملکرد موتور تاثیر منفی می‌گذارد.

برخی بر این باورند که حذف کاتالیزور تاثیر خوبی روی شتاب و عملکرد بهتر خودرو دارد و یا به اصطلاح باعث تنفس راحت تر موتور می شود؛ اما از حذف کاتالیزور خودرو جداً خودداری کنید. حتی با اینکه موقتاً شتاب بهتری به خودروی شما می دهد، با گذشت زمان مصرف سوخت خودرو بالا می رود، باعث افزایش آلایندگی شده و صدای موتور نیز زیاد می‌شود. در طولانی مدت نیز به دلیل اینکه سنسور اکسیژن دچار خطا شده و میزان سوخت و هوا به هم می‌ریزد، سبب آسیب به موتور خودرو شده و به دنبال آن افت توان و شتاب خودرو را به همراه دارد.

مبدل کاتالیست
مبدل کاتالیست

 

9. شل شدن سیم گاز 

در سال‌های اخیر بیشتر خودروهای جدید از دریچه گاز برقی استفاده کرده‌اند. از طرفی خودروهایی که دریچه گاز سیمی دارند، از پدال گاز، کابلی مستقیم به دریچه گاز وصل کرده‌اند که با فشردن پدال، کابل کشیده شده و دریچه گاز باز می‌شود. شل شدن این قطعه باعث می‌شود تا باز و بسته شدن دریچه گاز به درستی صورت نگیرد و هوای ورودی به موتور از توازن خارج شود.

همانطور که قبل‌تر گفته شد، عدم توازن سوخت و هوا درون موتور، شتاب خودرو را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

سیم گاز ماشین
سیم گاز ماشین

 

10. خرابی سنسور دریچه گاز 

وقتی شما پای خود را روی پدال گاز می‌فشارید، دریچه گاز باز شده و هوا وارد موتور می‌شود. سنسور دریچه گاز بر اساس میزانی که دریچه باز است، مقدار پاشش سوخت توسط انژکتورها را مشخص می‌کند.

خرابی این قطعه منجر به خطای میزان پاشش سوخت نسبت به هوای ورودی می شود و عملکرد منفی موتور را به همراه دارد . (همچنین بخوانید: علائم خرابی سنسور دریچه گاز و نحوه عیب یابی آن)

سنسور دریچه گاز
سنسور دریچه گاز

 

جمع بندی

اختلال در عملکرد و خرابی قطعاتی که نام بردیم می تواند در طول زمان به موتور خودرو آسیب برساند.

با انجام سرویس‌های دوره‌ای منظم و تعویض و تعمیر قطعات آسیب دیده از بروز خسارات و آسیب‌های احتمالی پیشگیری می‌کند. برای اطلاع از نحوه سرویس‌های دوره‌ای و انواع آن، به مقاله (سرویس دوره‌ای) مراجعه کنید.

در این مقاله به عواملی که بر توان و شتاب خودرو تاثیر منفی دارند پرداختیم. این عوامل شامل اِشکال در بخش سوخت‌رسانی، احتراق و مکش هوا است. البته عوامل دیگری همچون کیفیت سوخت، کیفیت روغن موتور و رینگ و لاستیک نامناسب و همچنین وزن بالای خودرو دخیل هستند. در هنگام مواجهه با این نوع مشکلات به یک کارشناس و تعمیرکار ماهر مراجعه کنید.

 

سوالات متداول

  • امکان داره شتاب خودرو را افزایش دهیم؟

بله. در واقع با تقویت موتور به وسیله مکش هوای قوی‌تر، استفاده از هدرز، تغییر تنظیمات ECU، استفاده از منبع اگزوزهای بزرگتر و کاهش وزن خودرو می‌توان عملکرد بهتری از موتور دریافت کرد. اما این نکته را مدنظر داشته باشید که تغییر در سیستم های فنی ماشین ممکن است به اجزای دیگر خودرو آسیب برساند. توصیه ما این است اگر قصد چنین کاری را دارید، حتما به افرادی که در این زمینه تخصص بالایی دارند مراجعه کنید. چرا که یک اشتباه می‌تواند آسیب های جبران ناپذیری به موتور خودروی شما وارد کند.

 

  • به جای شستن انژکتور از تینر هم میشه استفاده کرد؟

شاید بعضی از تعمیرکاران قدیمی از این روش استفاده کنند و آن را توصیه کنند، اما این روش هیچ جنبه علمی ندارد. بهتر است شست و شوی انژکتور را با دستگاه های مخصوص انجام دهید. چرا که تینر قابلیت خورندگی بالایی دارد و باعث خوردگی و آسیب به انژکتورها و مسیر انتقال سوخت می‌شود. به جای استفاده از تینر می‌توانید از مکمل‌ها و اکتان‌های اورجینال برای شست و شوی انژکتور خود استفاده کنید.

 

  • استفاده از شمع دو پلاتین به جای تک پلاتین، تاثیری در افزایش شتاب خودرو دارد؟

در واقع دو پلاتین یا تک پلاتین بودن شمع خودرو تاثیری در افزایش شتاب ندارد بلکه شمع‌های دو پلاتین عمر مفید بیشتری نسبت به شمع‌های تک پلاتین دارند.

چیزی که باعث افزایش شتاب توسط شمع می‌شود، جنس و ساختار الکترود آن است. برای مثال شمع‌های سوزنی، دقت و قدرت جرقه‌زنی بیشتری نسبت به سایر شمع‌ها دارد و شتاب بهتری به خودرو می‌دهد.

البته به این نکته دقت کنید که تعداد الکترود شمع، ارتفاع و کد حرارتی آن برای هر خودرو فرق دارد؛ از این رو با در نظر داشتن این موارد نسبت به شمع خودروی خود، اقدام به خرید کنید.