روغن‌سوزی خودرو یکی از مشکلات اصلی موتورهای درون‌سوز یا احتراق داخلی است و وجود آن خسارت‌های زیادی به خودرو وارد می‌کند. به همین دلیل آشنایی با علائم روغن‌سوزی خودرو و دلایل بروز آن به شما کمک می‌کند از بروز آن پیشگیری کنید و خود را از یک ضرر مالی نجات دهید. کار اصلی روغن موتور خودرو کاهش اصطکاک میان قطعات خودرو و خنک کردن آنهاست. زمانی که روغن موتور وارد  مخزن می‌شود، به دلیل حرارت تجزیه شده و کیفیت آن کاهش پیدا می‌کند؛ به این ترتیب مواد افزودنی استاندارد موجود در روغن موتور به مرور زمان مصرف شده و خاصیت روانکاری،‌پاک‌کنندگی و جذب ذرات معلق  وناخالصی‌های آن کاهش پیدا می‌کند. باید در نظر داشته باشید که این اتفاق بیشتر در خودروهای کارکرده رخ می‌دهد و با به علائم روغن‌سوزی خودرو توجه کنید.

در صورتی که موتور سالم باشد،‌ روغن موتور نمی‌سوزد و مصرف نمی‌شود. تنها یک راه برای سوختن روغن وجود دارد و آن هم زمانی است که به محفظه احتراق بالای پیستون برسد؛ در این شرایط با سوخت و هوا ترکیب می‌شود و با جرقه شمع می‌سوزد و همراه دودی آبی‌رنگ از اگزوز خارج می‌شود. در این مرحله روغن موتور کارکرد خود را از دست می‌دهد.

علائم روغن‌سوزی خودرو و دلایل آن

کم شدن سطح روغن یکی ازعلائم روغن‌‌سوزی خودرو است و معمولا به دلایلی از جمله شکستن یک یا چند رینگ پیستون، خوردگی یا ساییدگی جداره سیلندر یا پیستون، خرابی واشر سرسیلندر، لاستیک گیت، کاسه نمد، یاتاقان‌ها، شاتون‌ها و  اصطکاک شدید گیت سوپاپ رخ می‌دهد. روی پیستون‌ها پایین‌تر از رینگ‌های کمپرسی رینگ‌هایی روغنی قرار گرفته‌اند که از ورود روغن به درون محفظه احتراق جلوگیری می‌کنند؛ اگر این رینگ‌ها خراب شوند روغن وارد موتور شده و روغن‌سوزی خودرو اتفاق می‌افتد.

گاهی ممکن است خودرو در شرایط عادی دچار روغن‌سوزی نشود، با این حال در شرایطی خاص مانند زمانی که پیستون‌ها کارآمد نباشند و با بارگذاری شدیدروبرو باشند یا در مسیری ناهموار با شیب بالا حرکت کنند، روغن‌سوزی خودرو رخ می‌دهد و دودی رنگی از اگزوز خارج می‌شود. خودروهای فرسوده داخلی بیشتر در معرض این آسیب قرار دارند. اگر سطح روغن خودرو کاهش پیدا کند با خسارت زیادی روبرو خواهید شد؛ به همین دلیل سلامت رینگ‌های پیستون‌ها باید توسط یک مکانیک بررسی شود. این نکته یکی از مهم‌ترین علائم روغن‌سوزی خودرو است.

علائم روغن‌سوزی خودرو و دلایل بروز آن متعدد است؛ خوردگی کاسه نمد خودرو، ساییدگی لاستیک گیت، خرابی یاتاقان‌ها و شاتون‌ها، اصطکاک زیاد گیت سوپاپ، نشتی روغن از واشر سرسیلندر خودرو، استفاده از روغن موتوری نامناسب و بی‌کیفیت، خراب‌شدن یا شکستگی رینگ‌ یا رینگ‌های پیستون و خوردگی و ساییده‌شدن جداره سیلندر( بوش سیلندر) مهم‌ترین دلایلی است که منجر به ورود روغن موتور به محفظه احتراقی بالای پیستون خودرو می‌شود. به فهرست علائم روغن‌سوزی خودرو کم‌شدن روغن موتور در دور بالای برخی از خودروها را نیز باید اضافه کرد. آسیب دیدن سیلندرها و هادی سوپاپ یا کاسه نمدهای مربوط به هادی‌ سوپاپ‌ها نیز می‌توانند منجر به بروز این مشکل شوند.

اگر از اگزوز خودرو دودی سفید خارج شود،‌ شرایط وخیم‌تر است و نشان می‌دهد مایع خنک یا روغن هیدورلیک در حال سوختن است؛ با این حال معمولا خروج دود سیاه یا سفید از علائم روغن‌سوزی خودرو نیست. در خودروهای دیزلی خروج دود سیاه طبیعی است، اما در خودروهای بنزین‌سوز یعنی مخلوط هوا و سوخت از حالت تعادل خارج شده است.

روغن‌سوزی خودرو باعث کاهش قدرت موتور و شتاب کمتر روبرو می‌شود. از طرف دیگر سرشمع‌ها و دهانه اگزوز نیز چرب می‌شود. کاهش مداوم سطح روغن موتورو  وجود بوی نامطبوع از سمت آن هم بخش دیگری از علائم روغن‌سوزی خودرو است.

تشخیص روغن‌سوزی خودرو

نشانگر روغن موتور به شما در تشخیص مشکل روغن‌سوزی خودرو کمک می‌کند؛ بهترین زمان برای چک کردن ‌Gage روغن موتور حداقل یک ساعت بعد از خاموش شدن موتور است؛ زمانی است که موتور خنک شده و روغن‌هایی که وارد مجراهای روغن، سرسیلندر و سایر اجزای موتور شده‌اند به کارتر بازگشته‌اند.  نکته‌ای که باید در نظر داشته باشید این است که کاهش میزان روغن موتور در همه خودروها رخ می‌دهد، اگر این میزان بیشتر از حالت عادی بود باید چند مورد دیگر را هم در نظر بگیرید. ممکن است کاهش  روغن موتور ناشی از نشتی باشد؛ خودروی خود را در محلی تمیز پارک کنید. اگر پس از هشت ساعت زیر خودرو لکه‌ای وجود نداشت بهتر است آن را یکی از علائم روغن‌سوزی خودرو  در نظر بگیرید. بوی روغن‌سوزی نیز می‌تواند حواس شما را جمع کند. این بو بیشتر زمانی احساس می‌شود که خودرو را تازه روشن کرده‌اید. علاوه بر این کمپرس‌سنج موجود در تعمیرگاهها امکان تعیین محل بروز روغن‌سوزی خودرو را دارند. به همین دلیل لازم است قبل از خرید خودروی دست دوم به کمک این وسیله مطمئن شوید که خودروی شما روغن‌سوزی ندارد. این کار هزینه چندانی برای شما نخواهد داشت، ولی از خسارت‌های بزرگتر جلوگیری می‌کند.

عوارض روغن‌سوزی خودرو چیست؟

اگر سطح روغن در موتور کاهش پیدا کند، حرکت پیستون درون سیلندر با اصطکاک زیادی انجام می‌شود. عارضه دیگر کاهش بازدهی مصرف سوخت و ورود دود ناشی از این عارضه به محیط زیست است.

پیشگیری از روغن‌سوزی خودرو

یکی از راهکارهای پیشگیری از روغن‌سوزی خودرو استفاده از برخی افزودنی‌های شیمیایی است؛ این مواد ارزان‌تر و سبک تر از روغن موتور هستند و می‌توانند بالاتر از آن قرار بگیرند و به طرح محفظه احتراق حرکت کنند.  علاوه بر آن استفاده از روغن موتور استاندارد را نیز جدی بگیرید و هرگز از روغن موتورهای فله‌ای استفاده نکنید و سعی کنید روغن موتور مناسب خودروی را پیدا کنید. رعایت این نکات تا حدودی به پیشگیری از روغن‌سوزی خودرو کمک می‌کند. در کنار این موارد عدم شست‌وشوی موتور خودرو با گازوئیل یا موارد مشابه آن، باز نکردن ترموستات، تعویض به موقع فیلتر پر کردن آن با روغن قبل از بستن آن و تعویض مرتب روغن موتور نیز بهترین راهکارهای پیشگیری از روغن‌سوزی خودرو است.

 

این مقالات را از دست ندهید

معایب 206

مزایا دنا

مزایا سورن پلاس

مزایا ریو

آدرس و نوبت دهی مراکز تعویض پلاک رشت

آدرس و نوبت دهی مراکز تعویض پلاک اصفهان