مقدمه

تصور کنید که قصد دارید به یک سفر جاده‌ای طولانی‌مدت بروید و بسیار هیجان‌زده شده‌اید. اما یادتان می‌آید که باید هزارکیلومتر جاده را به‌تنهایی پشت فرمان بنشینید و این موضوع شما را ناراحت می‌کند. در همین مواقع است که کروز کنترل به کارتان خواهد آمد. در ادامه این مقاله به بررسی پاسخ کروز کنترل چیست؟ می‌پردازیم.

کروز کنترل یکی از کارآمدترین ویژگی‌هایی می‌باشد که به‌تازگی به خودروهای مدرن افزوده شده است. بدون این قابلیت، سفرهای جاده‌ای طولانی‌مدت، به‌خصوص برای راننده بسیار خسته‌کننده خواهند شد. کارایی اصلی کروز کنترل این است که سرعت خودرو را روی عدد مشخصی نگه می‌دارد. یعنی لازم نیست راننده ذهنش را درگیر پدال گاز و کنترل سرعت نماید. اگرچه این یک ویژگی بسیار محبوب است اما باز هم برخی رانندگان برای استفاده از آن بسیار نگران هستند. ما اینجا توضیحاتی را درباره این ویژگی خواهیم داد تا شما بیشتر با خصوصیات آن آشنا شوید.

کروز کنترل چیست؟

تاریخچه

پیش از آنکه به سوال کروز کنترل چیست؟ پاسخ دهیم باید بگوییم که درواقع نخستین نسخه‌های کروز کنترل حتی پیش از اختراع خودرو اختراع شده بودند. مخترع و مهندس مکانیک “جیمز وات” در قرن هفدهم نوعی کروز کنترل اختراع کرده بود. کروز کنترل او می‌توانست موتورهای بخار را هنگام بالا و پایین رفتن از شیب، در سرعت ثابتی نگه دارد. البته کروز کنترل‌های امروزی در دهه 40 میلادی ساخته شدند. در این دهه بود که برای نخستین بار، بسیاری افراد به فکر ساخت خودروهایی با کنترل الکتریکی و تنظیم خودکار سرعت، افتاده بودند.

[switch_forms_buy]

نحوه عملکرد کروز کنترل

بررسی پاسخ‌های سوال کروز کنترل چیست؟ را با نحوه عملکرد شروع می‌کنیم؛ کروز کنترل سرعت خودروی شما را درست همان‌گونه تنظیم می‌کند که خودتان کنترلش می‌کنید، یعنی با تنظیم دریچه گاز. البته کروز کنترل به‌جای فشار دادن پدال گاز، سوپاپ گاز را با استفاده از یک کابل که به یک محرک وصل‌شده است، کنترل می‌کند. سوپاپ گاز، قدرت و سرعت موتور را با محدود کردن میزان هوای ورودی به آن تنظیم می‌کند. ورود هوای کمتر برابر است با مصرف کمتر سوخت و تولید کمتر انرژی.

راننده می‌تواند با استفاده از کلیدهایی که برای کروز کنترل قرار داده‌شده است تنظیمات آن را تغییر دهد. معمولاً دکمه‌هایی با عناوین ON، OFF، RESUME، SET/ACCEL و COAST روی کنترل‌گر کروز کنترل قرار داده می‌شوند. این کنترل‌گر را معمولاً کنار فرمان خودرو، جلوی شیشه یا نزدیک به کنترل‌گر چراغ‌راهنما قرار می‌دهند. با دکمه SET/ACCEL می‌توان سرعت خودرو را تنظیم نمود. همچنین با هر ضربه می‌توانید سرعت را یک کیلومتر بر ساعت زیاد کنید. با ضربه زدن در جهت خلاف نیز می‌توانید سرعت را کم نمایید. از طرفی دیگر، برای حفظ ایمنی شما، وقتی‌که پایتان را روی ترمز بگذارید، سیستم کروز کنترل از کار خواهد افتاد.

کروز کنترل

قابلیت‌های کروز کنترل چیست؟

در این بخش از مقاله کروز کنترل چیست به بررسی قابلیت‌های آن میپردازیم. برای روشن کردن کروز کنترل باید دکمه‌ای که نماد کروز کنترل روی آن قرار گرفته است را بزنید. این نماد معمولاً به شکل یک سرعت‌سنج می‌باشد که رقم آن در عدد ثابتی قرار گرفته است. جهت استفاده از کروز کنترل عموماً دکمه‌های زیر وجود دارند:

دکمه Set: با این دکمه می‌توانید سیستم کروز کنترل را فعال کنید. سیستم کروز کنترل پس از فعال‌شدن سرعت را در همان سرعتی که خودرو اکنون در آن قرار دارد، نگه می‌دارد.

دکمه Cancel: توجه کنید که این دکمه Off یا خاموش نیست، بلکه تنها سیستم کروز کنترل را متوقف می‌کند. این قابلیت برای مثال هنگامی کاربرد دارد که شما پشت یک خودروی کند گیر افتاده باشید. البته می‌توانید به‌جای استفاده از دکمه Cancel پایتان را کمی روی ترمز بگذارید.

دکمه Res یا Resume: با این دکمه می‌توانید کروز کنترل را پس از توقف، دوباره راه‌اندازی کنید. خودروی شما دوباره به همان سرعتی برخواهد گشت که پیش از توقف کروز کنترل در آن بود.

دکمه Up و Down (یا + و -): با این دکمه‌ها می‌توانید سرعت کروز کنترل را تنظیم کنید. مثلاً اگر در بزرگراه باشید و به قسمتی برسید که محدودیت سرعت وجود داشته باشد، می‌توانید برای کاهش سرعت دکمه منفی یا Down را بزنید.

اپشن خودرو

البته همیشه می‌توانید با استفاده کردن از پدال‌های خودرو عملکرد کروز کنترل را متوقف نمایید. با گذاشتن پایتان روی ترمز، سیستم کروز کنترل فوراً از کار خواهد افتاد و سرعت خودروی شما مانند مواقع عادی کم خواهد شد. به همین صورت، با گذاشتن پایتان روی گاز، می‌توانید سرعت خودرو را زیاد کنید. همچنین معمولاً این‌گونه است که اگر پایتان را از روی پدال‌ها بردارید، کروز کنترل دوباره فعال شده و خودرو را به ‌سرعت تنظیم‌شده برمی‌گرداند.

کاربرد کروز کنترل چیست؟

یک سوال کلیدی می‌تواند این باشد که کاربرد کروز کنترل چیست؟ نوع ساده سیستم کروز کنترل بیشتر برای جاده‌های بزرگ و خالی مانند بزرگراه‌ها و جاده‌های اصلی کاربرد دارد. زیرا در این جاده‌ها معمولاً سرعت خودرو برای مسافت‌های طولانی ثابت است.

کروز کنترل برای جاده‌های پرپیچ‌وخم مناسب نیست. زیرا در این جاده‌ها لازم است دائماً سرعت خود را کم و زیاد کنید. همچنین برای مواقعی که ترافیک سنگین است نیز کارایی ندارد، مگر آنکه نوع هوشمند آن را نصب کرده باشید.

ضمناً چندان توصیه نمی‌شود که در شب از کروز کنترل استفاده کنید. زیرا اگر کار زیادی پشت فرمان نداشته باشید شاید خوابتان بگیرد و تمرکزتان را از دست بدهید. در نتیجه ممکن است اتفاقات بدی بیفتد.

کروز کنترل هوشمند

اکنون که پی بردیم کروز کنترل چیست، نوع دیگری از آن را معرفی خواهیم کرد. کروز کنترل هوشمند سیستمی است که در آن سرعت خودرو به‌صورت خودکار کم و زیاد می‌گردد. در کروز کنترل هوشمند، از یک رادار، دوربین یا لیزرهایی روبروی خودرو استفاده می‌شود. بدین ترتیب خودروهایی که روبروی خودروی شما قرار دارند، تا فاصله 200 متر شناسایی می‌شوند.

کروز هوشمند

با این امکانات، خودروی شما می‌تواند فاصله ایمنی را با خودروی روبه‌رویی حفظ کند و در مواقع نیاز، سرعتش را کم یا زیاد نماید. نخستین نسخه‌های کروز کنترل هوشمند فقط این قابلیت را داشتند که سرعت را با پایین آوردن قدرت موتور، کم کنند. اما سیستم‌های مدرن می‌توانند حتی به ترمز نیز دسترسی یافته و خودرو را کاملاً متوقف نمایند. با این ‌حال راننده باید حواسش باشد و در مواقع ضروری، خودش روی ترمز بزند.

خودروهای هوشمند

علت این موضوع آن است که سیستم کروز کنترل هوشمند نمی‌تواند افراد یا اشیاء کوچک روبه‌روی خود را ببیند. همچنین توانایی تشخیص جاده‌های باریک که باید سرعتتان را در آن‌ها کم کنید ندارد. بنابراین لازم است حواس خودتان کاملاً جمع باشد.

همچنین در کروز کنترل هوشمند این قابلیت وجود دارد که رقمی را به‌عنوان فاصله‌ایمن با خودروی روبه‌رو تعیین کنید. این رقم می‌تواند از فاصله بسیار نزدیک تا فاصله‌ای به وسعت یک زمین فوتبال متغیر باشد.

جمع‌بندی

به انتهای مقاله کروز کنترل چیست؟ رسیدیم؛ کروز کنترل یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی است که یک خودروی مدرن می‌تواند داشته باشد. کارکرد اصلی این سیستم آن است که سرعت خودرو را به‌طور خودکار ثابت نگه می‌دارد. این ویژگی می‌تواند به خسته نشدن راننده کمک کند. البته کروز کنترل‌های هوشمند می‌توانند حتی به‌طور خودکار سرعت را کم و زیاد نیز نمایند. در برخی نسخه‌ها کروز کنترل می‌تواند ترمز را هم فعال کند. با این ‌حال راننده خودرو باز هم باید توجه کافی به رانندگی‌اش داشته باشد. چراکه حتی در کروز کنترل‌های هوشمند، موانعی چون اشیاء کوچک یا حتی افراد قابل‌تشخیص نیستند.

بیشتر بخوانید:

کارت طلایی ایران خودرو چیست؟

سنسور ضربه چیست؟

دیسک و صفحه چیست؟