انواع بیمه خودرو، رانندگان را از گرفتار شدن در مشکلات متعدد حفظ میکنند. تصادف یک حقیق تلخ اما انکارناپذیر در رانندگی به شمار میرود. یک راننده هرچقدر هم که خود را موظف به رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی بداند، باز هم ممکن است گرفتار بیاحتیاطی رانندگان و عابران دیگر شود و حوادث ناگواری در اثر تصادف در انتظار او باشد. قانونگذار برای حفاظت از رانندگان در برابر صدمات و خسارتهای احتمالی که در اثر تصادفات رانندگی به وقوع میپیوندد، راهحلی تحت عنوان بیمه را معرفی کرده است. حال که امکان جلوگیری از وقوع تصادفات رانندگی بهصورت 100 درصد امکانپذیر نیست، باید به فکر راهحلی برای جبران خسارتهای مالی احتمالی بود که در اثر تصادف به بار میآید. بیمه خودرو در همین راستا برای جبران خسارتهای مالی تصادفات تعریف شده است. در این مطلب قصد داریم به بررسی انواع بیمه خودرو و ویژگیهای آنها بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
[switch_forms_buy]
نگاهی مختصر به تاریخچه انواع بیمه خودرو
تولید نخستین اتومبیل در دنیا به سال 1893 میلادی در کشور آمریکا برمیگردد. برای مطالعه در خصوص تاریخچه بیمه خودرو نیز باید به همان حوالی برگردیم. تقریبا پنج سال از زمان تولید اولین خودرو در ایالات متحده سپری شده بود که نخستین بیمهنامه مخصوص خودرو در این کشور صادر شد. قانونگذار در آمریکا خیلی زود متوجه تبعات رانندگی بدون داشتن پشتوانهای مانند بیمه شد و برای حل این مشکل آستین بالا زد. اولین بیمهنامههایی که در آمریکا صادر شد، تا حد زیادی مشابه همان چیزی است که ما امروز در ایران تحت عنوان بیمه شخص ثالث میشناسیم.
در کشور ما نیز در سال 1347 هجری شمسی بود که برای نخستینبار استفاده از بیمه شخص ثالث برای تمام خودروها اجباری شد. در طول بیش از 50 سالی که از صدور نخستین بیمهنامه خودرو در ایران سپری شده است، قوانین گوناگونی در این حوزه از سوی قانونگذار وضع شده است. همچنین انواع بیمه خودرو دیگر محدود به بیمه شخص ثالث نیست و رانندگان میتوانند از بیمههای دیگری نیز برای خودروهای سواری خود استفاده کنند. در این برخی از بیمهها از نظر قانونی اجباری هستند و برخی دیگر به اختیار رانندگان گذاشته شده است که در ادامه بیشتر در این زمینه بحث میکنیم.
با انواع بیمه خودرو آشنا شوید
قوانین مربوط به بیمه خودرو در کشورها با هم تفاوت دارند. در ایران آنچه که در قانون برای بیمه خودرو پیشبینی شده است، در سه مورد خلاصه میشود که عبارتاند از:
- بیمه شخص ثالث
- بیمه بدنه خودرو
- بیمه حوادث خودرو
برای آشنایی بیشتر با هر یک از انواع بیمه خودرو، قوانین و ویژگیهای مربوط به هرکدام در این قسمت بیشتر بحث و بررسی میکنیم.
1. بیمه شخص ثالث
از نظر قانونی مهمترین نوع بیمه خودرو، بیمه شخص ثالث است. وقتی شما بهعنوان مالک خودرو در یک تصادف بهعنوان مقصر شناخته میشوید، برابر قانون موظف هستید که کلیه خسارتهای احتمالی وارد شده به خودروهای دیگر، سرنشینان آنها، اماکن و وسایل خصوصی و عمومی را پرداخت کنید. لفظ شخص ثالث به هر شخص حقیقی یا حقوقی گفته میشود که در صحنه تصادف به جز راننده مقصر حضور دارد و خسارتی را متحمل شده است.
اگر کمی در بحث بیمه شخص ثالث عمیق شویم، در عمل کاملا مشخص است که چرا در بین انواع بیمه خودرو، این نوع بیمه از جایگاه بسیار ویژهای برخوردار است. این اهمیت تا حدی است که مطابق قانون کلیه دارندگان خودروها موظف هستند که خودرو خود را بیمه شخص ثالث کنند. در حال حاضر بیمه شخص ثالث تنها بیمه اجباری خودرو در کشور ما به شمار میرود.
نکات مهم در خصوص بیمه شخص ثالث
چند نکته مهم در خصوص بیمه شخص ثالث وجود دارد که بهتر است در همین جا به آنها اشاره داشته باشیم:
- بیمه شخص ثالث کلیه خسارتهای مالی و جانی احتمالی در تصادفات رانندگی را شامل میشود.
- مطابق قراردار بیمه شخص ثالث، بیمهها موظف هستند که هزینه خسارتهای احتمالی را تا سقف معینی پرداخت کنند.
- سقف پرداختی بیمه شخص ثالث ثابت نیست و بیمهگذار میتواند آن را تا حد دلخواه افزایش دهد.
- در صورت عدم استفاده از بیمه شخص ثالث در هر سال، برای تمدید در سال آینده از تخفیف بهرهمند خواهید شد.
2. بیمه بدنه خودرو
یکی دیگر از انواع بیمه خودرو، بیمه بدنه است. اگر نگاهی به قیمتهای خودروها در این سالهای بیندازید، متوجه میشوید که قیمت معمولیترین مدلهای خودرو نیز در حال حاضر رقم کمی نیست. در چنین شرایطی شما بهعنوان راننده باید یک پشتوانهای برای خود در هنگام رانندگی داشته باشید؛ چراکه در اثر تصادفاتی که شما مقصر آن هستید، خودرو شما قطعا متحمل آسیب میشود. قانون برای جبران اینگونه خسارتها نیز راهحلی را پیش پای رانندگان قرار داده است. بیمه بدنه در چنین شرایطی به کمک رانندگان میآید تا هرگونه خسارتی که به خودرو آنها وارد میشود را تا سقف معینی جبران کند.
وقتی برای بیمه بدنه خودرو خود مراجعه میکنید، کارشناسان بیمه چند نکته را در خصوص خودرو شما بررسی میکنند:
- زمان تولید خودرو
- میزان کارکرد خودرو
- سلامت فنی و ظاهری خودرو
- قیمت خودرو
- آپشنهای خودرو
بعد از بررسی این موارد، با توجه به مبلغ مورد نظر بیمهگذار و شرایطی که بیمه دارد، بیمه بدنه خودرو تا سقف ریالی مشخصی تعیین میگردد. البته این امکان وجود دارد که راننده هر زمان نیاز داشت، درخواست افزایش مبلغ بیمه بدنه خود را با پرداخت مبلغ الحاقیه انجام دهد. هرگونه حادثه غیرمترقبه از قبیل آتشسوزی، سرقت و … در کنار تصادفاتی که راننده مقصر است نیز ذیل بیمه بدنه تعریف میشود. در قانون کشور ما، بیمه بدنه اجباری نیست؛ اما کمتر رانندهای است که خودرو خود را بیمه بدنه نکند.
3. بیمه حوادث خودرو
بیمه حوادث یکی دیگر از انواع بیمه خودرو است که در ردیف بیمههای اختیاری برای خودروها به شمار میرود. اما داستان بیمه حوادث چیست؟ در یک خودرو به غیر از راننده، تعدادی سرنشین نیز مجاز به سوارشدن هستند. تصور کنید که شما بهعنوان راننده در یک تصادف مقصر شناخته میشوید. تمام سرنشینان خودرو شما تحت پوشش بیمه شخص ثالث قرار میگیرند و از این بابت جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد. اما شخص راننده مقصر تحت پوشش بیمه نیست. در این صورت اگر راننده آسیب جانی متحمل شود، هیچ خسارتی را از بیمه دریافت نمیکند.
قانون برای حل این مشکل نوعی بیمه به نام بیمه حوادث خودرو را تعریف کرده است که شامل حال شخص راننده مقصر در تصادف میشود. این بیمه نیز مانند سایر بیمهها بسته به درخواست راننده تا سقف مشخصی خواهد بود و به هیچ عنوان اجباری نیست.
کلام پایانی
در این مطلب با انواع بیمه خودرو آشنا شدیم. همانطور که مشاهده کردید، به جز بیمه شخص ثالث، دو مورد دیگر اجباری نیستند. اما توصیه ما این است که حتما سعی کنید از هر سه بیمه استفاده کنید. واقعیت این است که در رانندگی احتمال وقوع هرگونه حادثهای وجود دارد و چه بهتر است که از همین ابتدا به فکر راه چارهای برای روزهای سخت باشید. با توجه به قیمت بالای خودروها و هزینههای درمانی، بهتر است حتما انواع بیمه خودرو را با مبالغ بالا استفاده کنید تا در صورت بروز تصادف، کمترین فشار مالی را متحمل شوید.
بیشتر بخوانید:
نظرات