وظیفه فیوز در خودرو موضوع این مقاله از سری مقالههای سوییچ است. در حال رانندگی و گوش دادن به رادیو هستید که ناگهان رادیو شما خاموش میشود. دکمه رادیو را فشار میدهید اما پاسخی دریافت نمیکنید. همزمان متوجه میشوید که با باز کردن دربها، دیگر چراغ سقف روشن نمیشود. در چنین شرایطی، قبل از هر چیز فیوز خودرو را بررسی کنید. معمولاً هنگامی که عملکرد برف پاک کنها، چراغهای جلو، چراغهای داخلی، گرمکن صندلی یا رادیو خودرو دچار اختلال شوند، رانندگان متوجه مشکل فیوز میشوند.
[switch_forms_sell]
وظیفه فیوز در خودرو، محدود کردن جریان الکتریکی عبوری از سیمها برای محافظت از وسایل الکترونیکی داخل وسیله نقلیه است. تعمیر جعبه فیوز خودرو زمانی ضروری است که عملکرد برخی از قطعات الکتریکی اتومبیل در نتیجه سوختن فیوز، به طور موقت متوقف شود. با توجه به اهمیت شناخت نحوه عملکرد این قطعه، پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با وظیفه فیوز در خودرو، روش تشخیص و تعویض فیوز آسیب دیده و انواع آن تا انتهای این مقاله با همراه باشید.
برای تجربه خرید خودرو همسو با سبک زندگی خود صفحه خرید خودرو سوییچ را از دست ندهید. |
وظیفه فیوز در خودرو چیست؟
فیوز خودرو در اشکال، اندازهها و رنگهای مختلف در دسترس است و قطعهایست که برای محافظت از سیم کشی برق در خودروها و وسایل نقلیه طراحی شده است. فیوزها به صورت سری با مدار الکتریکی روی جریان بالادست الکتریسیته نصب میشوند و به گونهای طراحی شدهاند که در صورت قرار گرفتن در معرض جریان اضافه ناشی از اتصال کوتاه در جریان پاییندست، مدار را بلافاصله قطع کنند. بنابراین فیوز خودرو قطعهای حیاتیست که از سیم کشی و وظیفه فیوز در خودرو این است که دستگاههای موجود در یک مدار الکتریکی در برابر آسیبهای ناشی از آتش سوزی و موارد مشابه محافظت میکنند.
هنگامی که فیوز در معرض جریان بیش از حد قرار میگیرد، عنصر فلزی فیوز که با سطح مقطع کوچک مشخص میشود، به نقطه ذوب خود شده و متعاقباً میسوزد. در چنین شرایطی، فیوز مدار را قطع میکند. جریان زیاد به هر قطعه مساوی است با خرابی فوری، بنابراین، فیوز تضمین میکند که جریان در سطح معقولی برای ادامه عملکرد قطعه باقی میماند. با این حال، اگر جریان خیلی زیاد باشد، فیوز منفجر میشود.
محل قرارگیری فیوز در خودرو
به طور معمول، فیوضها داخل یک جعبه فیوز در دسترس راننده قرار گرفتهاند. محل قرارگیری جعبه فیوز زیر فرمان خودرو است. در اکثر خودروها، دو پنل فیوز دیده میشود که یکی نزدیک به موتور و شامل فیوزهای کامپیوتر وسیله نقلیه، پمپ نرمز و رادیاتور است. دومین پنل نیز در نزدیکی فرمان ماشین قرار دارد.
جعبه فیوز چیست؟
اکثر خودروها مجهز به دو جعبه فیوز هستند. یکی در محفظه موتور قرار دارد و برای محافظت از اجزای موتور مانند سیستم خنک کننده، پمپ ترمز ضد قفل و واحد کنترل موتور استفاده میشود. دیگری اغلب در قسمت کابین در داخل یا زیر داشبورد، در سمت راننده برای محافظت از وسایل الکتریکی داخلی یافت میشود. جعبه فیوز انواع فیوزها و رلهها را در یک مکان مناسب قرار میدهد که از عناصر خارجی محافظت میشود. تعویض جعبه فیوز خودرو اغلب ضروری نیست، مگر اینکه خودرو آسیب فیزیکی شدید یا مشکلات الکتریکی داشته باشد.
انواع فیوز در خودرو
فیوزها بسیار متنوع هستند و فقط چند نمونه از آنها در خودروها استفاده میشوند. پس از آشنایی با وظیفه فیوز در خودرو و جعبه خودرو، در این قسمت به بررسی انواع فیوز خودرو و معرفی تعدادی از انواع فیوزهای مورد استفاده در وسایل نقلیه اشاره میکنیم.
فیوزهای مستطیلی
اکثر فیوزهای به کار رفته در خودروهای امروزی مستطیلی یا سیلندری هستند. فیوزهای مستطیلی دارای دو کانکتور فشاری هستند که توسط سیم فیوز محافظت شده و به کمک یک پوشش پلاستیکی به هم متصل میشوند. فیوز مستطیلی در صورت دریافت جریان بیش از حد الکتریسیته منفجر میشود. فیوزهای سیلندری ظاهری شبیه به یک لامپ فلورسنت دارند.
فیوزهای لوله شیشهای
فیوزهای لوله شیشهای فیوزهای اولیه مورد استفاده در وسایل نقلیه قبل از ساخت فیوزهای تیغهای بودند. این نوع فیوز خودرو از یک استوانه شیشهای تشکیل شده است که دارای دو درپوش فلزی انتهایی و یک سیم نازک در بین آن است. نوار نازک طوری طراحی شده است که وقتی جریان عبوری از آن خیلی زیاد است از کار بیفتد. اگرچه فیوزهای لوله شیشهای دیگر در وسایل نقلیه مدرن استفاده نمیشوند، اما هنوز برای مدلهای قدیمی در دسترس هستند.
فیوزهای تیغهای
فیوز تیغهای در دهه 70 میلادی ساخته شد و از اوایل دهه 80 در اتومبیلها استفاده شد. این فیوزها در اندازههای مختلف هستند، همه از طراحی اولیه یکسانی بهره میبرند و دارای دو تیغه فلزی پوشیده شده توسط پلاستیک نازک نیمهشفاف هستند که توسط یک قطعه فلز نازکتر از تیغهها به هم متصل شدهاند. این فلز نازک در اصل فیوزی است که اگر جریان عبوری از آن خیلی زیاد باشد، از کار میافتد. ضخامت و اندازه فیوز تیغهای به درجه آمپر فیوز و وسیلهای که برای محافظت از آن طراحی شده است، بستگی دارد.
فیوزهای فلزی
در مورد فیوزهای فلزی نیز چنانچه جریان بیش از حدی از آن عبور کند، ارتباط دو سر فیوز ذوب شده و در نتیجه مدار را قطع میکند.
فیوزهای سرامیکی
فیوزهای سرامیکی همانطور که از نامشان پیداست از یک عایق سرامیکی با یک نوار فلزی رسانا در یک طرف تشکیل شدهاند. عایق روی فیوز سرامیکی دارای کد رنگی برای نشان دادن درجههای مختلف آمپر موجود است. این نوع فیوزها اغلب در خودروهای قدیمی اروپایی استفاده میشد. در حال حاضر فیوزهای تیغهای مدرن جایگزین ، فیوزهای سرامیکی شدهاند، اما همچنان در وسایل نقلیه کلاسیک و قدیمی کاربرد دارند.
فیوزهای بوش
فیوزهای نوع بوش که عمدتاً از مواد سرامیکی یا پلاستیکی ساخته شدهاند، دارای کلاهکهای انتهایی نوک تیز هستند. داخل دو کلاهک فلزی یک نوار یا سیم نازک وجود دارد که دو سر را به هم وصل کرده و یک اتصال ایجاد میکند. این نوار طوری طراحی شده است که وقتی جریان عبوری از آنها خیلی زیاد باشد، از کار بیفتد. در حالی که این فیوزها دیگر در خودروهای مدرن دیده نمیشوند، هنوز هم میتوانید آنها را در خودروهای قدیمی اروپایی مشاهده کنید.
نحوه بررسی فیوز خودرو
فیوزهای خودرو یکبار مصرف هستند و معمولاً نیازی به تعویض ندارند، مگر اینکه سوخته باشند. در نتیجه، تعمیر و نگهداری منظم معمولاً مورد نیاز نیست و در بیشتر موارد، یک بررسی ساده بصری برای تعیین اینکه فیوز هنوز در وضعیت خوبی کار می کند، کافی است. با فیوز شکسته یا سوخته، سیم قطع میشود و به طور کلی به راحتی میتوان دید که اتصال پیوسته شکسته یا ذوب شده است. در مواقعی که انجام بازرسی بصری آسان نیست یا به تایید بیشتر نیاز است، میتوانید از مولتیمتر برای بررسی وضعیت فیوز استفاده کنید. این کار را میتوان به یکی از دو روش انجام داد:
با استفاده از مولتیمتر در حالت تداوم، به سادگی پروبها را در دو طرف فیوز وصل کنید. این کار به دستگاه اجازه میدهد تا یک آزمایش الکتریکی انجام دهد و تعیین کند که آیا تداوم در سراسر فیوز وجود دارد یا خیر. اگر مولتیمتر مقاومت یا سیگنالهای بالایی را نشان دهد (بسته به نوع خاص مولتیمتر)، یعنی فیوز متصل نیست و به احتمال زیاد سوخته است.
روش دوم استفاده از تنظیم اهم متر برای بررسی مقاومت فیوز است. توجه داشته باشید که قبل از انجام این اندازهگیری باید فیوز را از جعبه فیوز یا محفظه جدا کنید. مجدداً پروبها را در هر انتهای فیوز قرار دهید. مشاهده اعداد نزدیک به صفر، معمولاً نشان میدهد که مدار پیوسته است و فیوز مطابق انتظار عمل میکند. با این حال، نمایش اعداد بالاتر و مقاومت زیاد حاکی از آن است که مشکلی وجود دارد و فیوز سوخته است.
برای تجربه فروش خودرو بدون اتلاف وقت صفحه فروش خودرو سوییچ را از دست ندهید. |
چگونه بفهمیم فیوز خودرو سوخته است؟
اگر فیوز خودرو سوخته باشد، ممکن است یک یا چند قطعه الکتریکی داخل خودرو از کار بیفتند. اولین قدم شناسایی محل قرارگیری فیوز است. برخی از خودروها دارای جعبه فیوزهای متعدد هستند و مکان آنها معمولاً بین مدلهای خودرو و سازندههای مختلف، متفاوت است.
مرحله بعدی بررسی جعبه فیوز و شناسایی فیوز مورد نظر است. بسیاری از جعبههای فیوز دارای نمودارهایی هستند که به شما کمک میکنند فیوزهای خاصی را پیدا کنید و فیوز را با قطعهای که کار نمیکند، مطابقت دهید. با این حال، توصیه میشود در صورتی که خودرو دچار مشکل برقی است، تمام فیوزها را دوباره چک کنید.
همانطور که در بخش بالا ذکر شد، باید فیوز را به صورت بصری برای هر گونه نشانهای از اتصال شکسته یا سیم کشی فلز ذوب شده بررسی کنید. هنگامی که بازرسی بصری کامل شد، میتوانید از مولتیمتر به یکی از روشهای توضیح داده شده در بالا استفاده کنید تا مطمئن شوید که آیا فیوز سوخته یا خیر.
ماشین شما به چه نوع فیوزی نیاز دارد؟
انواع مختلفی از فیوز خودرو وجود دارد. فیوز خودرو با توجه به انواع و اندازههای مختلف آن برای محافظت از تجهیزات الکتریکی خاص در داخل وسیله نقلیه مورد نیاز است. به همین دلیل، معمول است که یک خودرو شامل انواع مختلفی از فیوزها باشد. اما نوع فیوز مورد نیاز خودروی شما به مجموعهای از عوامل بستگی دارد. این عوامل شامل مدل وسیله نقلیه، فیوز موجود و مدار الکتریکی یا تجهیزاتی است که برای محافظت از آن طراحی شده است.
فیوزهای خودرو نسبتاً ارزان هستند و تعویض آنها نیز ساده است، با این حال انتخاب فیوز مناسب برای جلوگیری از مشکلات اضافی و اطمینان از ایمن نگه داشتن قطعات مهم است. تفاوت اصلی بین انواع مختلف فیوز تیغهای در اندازه آنها است و به عنوان یک قاعده کلی، فیوزهای بزرگتر معمولاً برای جریان بالاتر استفاده میشوند. در نتیجه، باید اطمینان حاصل کنید که فیوزی که انتخاب میکنید دارای درجه جریان مناسب برای محافظت از تجهیزات باشد.
نحوه تعویض فیوز خودرو
همانطور که در بالا توضیح داده شد، اولین قدم برای تعویض فیوز خودرو، یافتن محل جعبه فیوز و فیوز سوخته و خرید فیوز جدید درست مانند نوع قبلی است. هنگامی که فیوز جدید را در اختیار داشتید، باید آن را با دقت در داخل جعبه فیوز یا محفظه قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که آن را در محل درستی که فیوز سوخته قرار داشت، قرار دهید.
روش دقیق قرار دادن فیوز جدید ممکن است بین خودروهای مختلف، متفاوت باشد. بنابراین اگر شک دارید، همیشه اطلاعات مربوط به خودرو را از طریق دفترچه راهنما یا اینترنت چک کنید. علاوه بر این، هنگامی که فیوز را تعویض کردید، باید تجهیزات الکتریکی آسیب دیده را آزمایش کنید تا مطمئن شوید که آیا فیوز جدید مشکل را حل کرده است یا خیر. اگر فیوز تعویض شده اما تجهیزات هنوز عملکردی ندارند، یا همان فیوز به طور مداوم میسوزد، امکان دارد مشکل جدیتر از آنچه باشد که تصور میکنید. در این مرحله، باید از خدمات یک کارشناس و مکانیک حرفهای استفاده کنید.
نحوه تعویض گام به گام فیوز خودرو
از مراحل زیر برای درک نحوه تعویض آسان فیوز خودرو استفاده کنید:
- جعبه فیوز یا پنل فیوز را پیدا کنید
- فیوز صحیح را شناسایی کنید
- فیوز را به صورت چشمی بررسی و تست کنید تا مشخص شود که آیا سوخته یا خیر
- یک فیوز جدید با اندازه و درجه مناسب خریداری کنید
- فیوز قدیمی را بردارید
- فیوز جدید را به آرامی در محفظه فرو کنید و مراقب باشید که آسیبی به آن وارد نشود
- جعبه فیوز یا پنل را تعویض کنید
- فیوز جدید را تست و مدار را بررسی کنید تا مطمئن شوید که آیا فیوز جدید مشکل را حل کرده است یا خیر
نحوه جدا کردن فیوز خودرو
بسته به نوع، فیوزها میتوانند کوچک و ظریف باشند، به این معنی که حذف آنها بدون ایجاد شکستگی یا آسیب به فیوزهای کناری میتواند چالش برانگیز باشد. بسیاری از خودروها دارای فیوز کش هستند، دستگاهی مفید که برای آسانتر کردن فرآیند جدا کردن فیوز خودرو طراحی شده است. قبل از اقدام به جدا کردن فیوز، فیوز کش را پیدا کنید. اگر خودرو دارای فیوز کش باشد به شما کمک میکند فیوز آسیب دیده را سریع و تمیز بردارید. اگر وسیله نقلیه شما فیوز کش ندارد، میتوانید برای بهتر خارج کردن فیوز، یکی خریداری کنید.
برای اطلاع از قیمت روز خودرو صفحه قیمت خودرو صفر سوییچ را از دست ندهید. |
جمع بندی
در این مقاله، با وظیفه فیوز در خودرو، انواع فیوز و روش تشخیص و تعویض فیوز سوخته آشنا شدیم. فیوزها قطعاتی هستند که از مدارهای الکتریکی خودرو در برابر جریان بیش از حد محافظت میکنند. با وجود اینکه فیوزهای مورد استفاده در وسیله نقلیه شما بر اساس سازنده و مدل خودروی شما متفاوت هستند، معرفی فیوز تیغهای در سال 1976 باعث شده که این نوع فیوز رایجترین نوع فیوز باشد.
به منظور شناسایی نوع فیوز مورد استفاده وسیله نقلیه شما، باید جعبه فیوز واقع در خودرو را بررسی کنید. معمولاً سوختن فیوز فقط باعث یک مشکل الکتریکی جزئی در خودرو میشود، مانند کار نکردن چراغهای پشتیبان یا چراغهای داخلی، عدم توانایی در استفاده از رادیو و خاموش شدن چراغ راهنما. اما در موارد نادر، سوختن فیوز میتواند به معنی استارت نخوردن ماشین باشد. اگر برای تعویض فیوز به کمک نیاز دارید، توصیه میکنیم سریعاً به یک کارشناس یا مکانیک ماهر مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید
نظرات