حیات زندگی بشر از یک طرف مملو از شادی، شیرینی و لذتها است؛ از طرف دیگر، ممکن است سرشار از ناملایمات، تلخیها و رنجها باشد. در شادیها کنار هم هستیم، اما در ناخوشیها، کمتر کسی به سراغ ما میآید. بنابراین باید در دشواریهای زندگی، پناهگاه مطمئنی بیابیم و به آن تکیه کنیم. مثل تمام عرصههای زندگی، در دنیای خودروها نیز، حوادث کوچک و بزرگی ما را احاطه کردهاند؛ همین جاست که بیمه خودرو به داد ما میرسد!
میتوان گفت در این شرایط دشوار، تنها بیمهها هستند که میتوانند پناهگاه امنمان باشند که بخش قابل توجهی از غم ما را میزدایند. در دنیای ماشینی امروز که در کوچه و خیابان، شاهد جولان خودروها هستیم، از همیشه به خطرات آن نزدیکتریم؛ پس چارهای نداریم جز اینکه خود و خودرویمان را در پناه بیمهها امنیت ببخشیم. بیمه بدنه خودرو، برای پوشش خسارات احتمالی در کنار ما هستند تا با خیالی راحت برانیم و از سفرمان لذت ببریم.
آشنایی با انواع بیمه خودرو
شرکتهای بیمه، دو نوع بیمه را برای خودرو تعریف کردهاند. بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه خودرو. امروزه به دلیل افزایش قیمت خودرو و قطعات یدکی، روز به روز به خریداران بیمه بدنه خودرو افزوده میشود. بیمه شخص ثالث که طبق قانون، برای همه خودروها اجباری است، برای جبران خسارتهای مالی و جانی است که در سوانح و تصادفات، به دیگران وارد میشود.
بیمه بدنه خودرو نیز برای جبران خسارتهایی است که به خودرو راننده زیان دیده و مقصر، تعلق میگیرد. شرکتهای بیمهگر در این نوع بیمه، علاوه بر خسارت خودروهای غیر مقصر، خسارتهای خودروی رانندگان مقصر در تصادفات را هم پرداخت میکنند. البته قوانین بیمه بدنه خودرو همانند همه بیمهها، شامل موارد و باید نبایدهای متعددی است که با داشتن اطلاعات کافی و در نظر گرفتن آنها، میتوان از مزایای بیمهها استفاده نمود. لازم به ذکر است که تنظیم، تعمیم و هدایت امر بیمه در ایران توسط بیمه مرکزی جمهوری اسلامی صورت میگیرد.
اصطلاحات بیمه بدنه خودرو
- بیمهگر: شرکتی است که با انعقاد قرارداد با مالک خودرو، در ازای دریافت حق بیمه، خسارات احتمالی را جبران میکند.
- بیمهگزار: مالک خودرو که یک شخص حقیقی یا حقوقی است و با انعقاد قرارداد با بیمهگر و پرداخت حق بیمه، خودرو خود را در مقابل حوادث، بیمه مینماید.
- ذینفع: فردی است که نام وی، بنا به درخواست بیمهگزار، در بیمه نامه ذکر شده و خسارت به وی پرداخت میشود.
- حق بیمه: مبلغی است که بیمهگزار به صورت نقدی یا اقساطی، جهت بیمه بدنه خودرو خود، به بیمهگر پرداخت میکند. تعیین آن به عواملی از جمله نوع خودرو، قیمت خودرو، مدت اعتبار بیمه نامه و میزان پوشش بیمهای، بستگی دارد.
- موضوع بیمه: خودرویی است که بیمهگزار، آن را بیمه کرده است.
- فرانشیز بیمه بدنه: بخش از خسارت کلی خودرو است که بیمهگر، تعهدی در قبال پرداخت آن ندارد و بر عهده بیمهگزار است.
- مدت اعتبار بیمهنامه: مدت زمانی است که بیمهگر در آن مدت، متعهد به پرداخت و جبران خسارات احتمالی به بیمهگزار میباشد.
انواع بیمه بدنه خودرو
بیمههای بدنه خودرو در یک تعریف کلی، به دو نوع تقسیم میشوند. بیمه بدنه بلند مدت و بیمه بدنه کوتاه مدت. در نوع اول یعنی بیمه بدنه بلند مدت، اعتبار بیمه نامهها به مدت یک سال تعیین میشود؛ اما در بیمه بدنه کوتاه مدت، بیمهگزار بر اساس تمایل و نیاز خود، از یک روز تا 9 ماه، خودرو خود را بیمه میکند. انواع بیمه بدنه خودرو به شرح زیر دستهبندی میشوند:
بیمه بدنه روزانه
بیمه بدنه روزانه از انواع بیمههای کوتاه مدت میباشد که بیشتر در سفرها از آن استفاده میشود. در این نوع بیمه، مالکان خودروهایی که از خودروی خود به صورت روزمره استفاده نمیکنند، خودروی خود را صرفا برای یک یا چند روز، بیمه بدنه میکنند. ریسک این نوع بیمه برای شرکتهای بیمهگر زیاد بوده و به همین دلیل، حق بیمه آن نیز، بالاتر میباشد. پوشش بیمه روزشمار با پوشش بیمه بدنه سالانه، تفاوتی ندارد.
بیمه بدنه اجارهای
بیمه بدنه اجارهای، بیمهای است که برای خودروهای اجارهای کاربرد دارد. معمولا خودروهای اجارهای، قیمت بالایی دارند و جزو خودروهای لوکس و لاکچری به شمار میروند. به همین دلیل، شرکتها و موسسات اجاره خودرو، برای بیمه کردن آنها اقدام میکنند. خدمات و پوششهای بیمه خودروهای اجارهای، با سایر خودروها متفاوت است؛ تفاوت آنها در درصد پوشش خسارتها میباشد. یعنی در بیمه خودروهای اجارهای، تمامی خسارتهای وارده، به طور کامل، توسط شرکتهای بیمه، پرداخت میشود.
بیمه بدنه مدل پایین
بیمه بدنه مدل پایین، بیمهنامهای است که برای خودروهای با عمر 15 تا 20 سال، مورد استفاده قرار میگیرد. خودروهای بالای 20 سال، به دلیل فرسودگی زیاد، بیمه بدنه نمیشوند. حق بیمه بدنه خودروهای مدل پایین، نسبت به سایر خودروها، بیشتر است. هر قدر خودرو قدیمیتر باشد، حق بیمه آن هم، بیشتر خواهد بود.
بیمه بدنه نامتعارف
بیمه بدنه نامتعارف، بیمهنامهای است که برای خودروهای نامتعارف یا گران قیمت و لوکس، مورد استفاده قرار میگیرد. خودروهای نامتعارف، خودروهایی هستند که بر اساس قانون، قیمت و ارزش آن، بیشتر از نصف یا 50 درصد نرخ دیه تعیین شده، برای ماههای حرام آن سال باشد. در بیمه بدنه خودروهای نامتعارف، شرکتهای بیمه، صرفا بخشی از خسارت را به خودروهای نامتعارف زیان دیده، پرداخت میکنند. این مقدار، همان خسارت، در گرانترین خودروی متعارف است.
بیمه بدنه کیلومتری یا پیمایشی
بیمه بدنه کیلومتری یا پیمایشی، به بیمهنامهای گفته میشود که خودرو بر اساس تعداد کیلومترهایی که در طول سال پیموده، بیمه میشود. این بیمه کاربردی، در سه بسته 5 هزار کیلومتری، 8 هزار کیلومتری و 12 هزار کیلومتری، در دسترس خریداران بیمه قرار میگیرد و افراد میتوانند مورد دلخواهشان را انتخاب کنند.
بیمه کیلومتری، بیشتر برای آن دسته از افرادی است که در طول سال، تردد چندانی با خودرو نداشته و از این جهت، دارای صرفه اقتصادی میباشد. بدیهی است حق بیمه این نوع بیمه بدنه، کمتر از بیمه بدنه عادی است و افراد میتوانند با انتخاب مناسبترین بسته، بر اساس پیمایش با خودرو، حق بیمه کمتری پرداخت نمایند.
انواع پوشش بیمه بدنه ماشین
پوششهای بیمه بدنه خودرو به دو دسته اصلی و تکمیلی یا اضافی، دستهبندی میشوند. پوشش بیمه اصلی، در تمامی شرکتهای بیمهگر یکسان است و در شرایط حداقلی ممکن ارائه میشود. اما پوششهای تکمیلی بدنه خودرو اختیاری است و صاحبان خودرو در صورت تمایل، با پرداخت حق بیمه بیشتر، میتوانند موارد بیشتری را به پوششهای اصلی بیمه بدنه خودرو خود، اضافه نمایند.
پوششهای اصلی شامل موارد زیر میشود:
- حوادث اعم از آتشسوزی، انفجار و صاعقه
- تصادفات، چه راننده مقصر باشد یا نباشد
- سرقت خودرو
- خسارات ناشی از انتقال و نجات خودرو
- خسارت لاستیک و باطری خودرو، حداکثر تا 50 درصد مبلغ آن
پوششهای تکمیلی یا اضافی عبارتند از:
- گرفتن هزینه ایاب و ذهاب، حداکثر یک ماه توسط بیمهگزار، زمانی که خودرو خسارت دیده در تعمیرگاه باشد.
- سرقت قطعات در حالت توقف خودرو
- شکستن شیشه خودرو
- نوسانات و کاهش قیمت روز خودرو
- پاشیدن رنگ، مواد شیمیایی و اسید
- حذف فرانشیز ( فرانشیز به مبلغ و درصدی از خسارت میگویند که شرکتهای بیمه آن را پرداخت نمیکنند و بیمهگزار موظف به پرداخت خسارت میباشد). بیمهگزار میتواند با پرداخت حق بیمه بیشتر، فرانشیز را در قرارداد، حذف نماید.
- بروز حوادث برای خودرو، در خارج از کشور
- کشیدن خط، روی بدنه خودرو
عوامل موثر در تعیین هزینه بیمه بدنه خودرو
عوامل موثر در قیمت بیمه بدنه خودرو، شامل موارد متعددی است؛ مانند سال ساخت و مدل خودرو، داخلی یا خارجی بودن و مقدار کارکرد خودرو، پوششها، سقف پوششها اگر قابل تغییر باشد، تخفیفهای بیمه بدنه و وضعیت سلامت خودرو، اشاره نمود. شرکتهای بیمه، در میدان رقابت با هم، برای جذب مشتری بیشتر، اقدام به تعیین قیمتهای رقابتی، برای بیمههای خود مینمایند که این عامل نیز نقش مهمی در قیمت بیمه بدنه خودروها، خواهد داشت.
شرکتهای بیمه بر اساس قانون، برخی از خسارتهای وارده به خودروها را تحت پوشش قرار نمیدهند. برخی از آنها عبارتند از:
- خسارت ناشی از جنگ، شورش، اعتصاب یا انفجارهای هستهای
- خسارت عمدی به خودرو، توسط بیمهگزار یا راننده
- خسارت ناشی از فرار راننده از پلیس
- نداشتن گواهینامه، توسط راننده
- خسارت ناشی از استفاده راننده از مشروبات الکلی، مواد روانگردان و مخدر
- خسارت ناشی از بکسل کردن خودرو، توسط خودروی دیگر
- خسارت ناشی از حمل بار اضافی و بیشتر از حد مجاز
تخفیف بیمه
خرید بیمه بدنه خودرو میتواند، با تخفیفهایی همراه باشد که از آن جمله، تخفیف خودروی صفر کیلومتر، تخفیف عدم خسارت، تخفیف خرید گروهی بیمه بدنه، تخفیف مناسبتی و تخفیف خرید نقدی میباشد. نکته لازم به ذکر آن است که سقف مجموع همه این تخفیفات، 70 درصد بوده و بیشتر از آن شامل تخفیف نمیباشد.
نحوه استعلام بیمه بدنه خودرو
استعلام بیمه بدنه خودرو از دو روش امکان پذیر است؛ روش حضوری و روش آنلاین. در روش حضوری، با انتخاب شرکت بیمه مناسب، به صورت حضوری به یکی از شعبههای آن مراجعه شده و با ارائه مشخصات و شرایط موجود خودرو، قیمت بیمه بدنه، تعیین و اعلام میشود. در روش غیر حضوری بدون مراجعه به شعبات بیمه، از طریق سایتهای شرکتهای بیمه و دادن اطلاعات مورد نیاز، قیمت بیمه بدنه خودرو، به آسانی و راحتی ارائه میگردد.
همچنین بخوانید:
نظرات