رانندگی در کنار مزایا و فواید بسیار زیادی که دارد، نیازمند رعایت دقیق و کامل مقررات راهنمایی و رانندگی نیز است. تعداد بسیار زیادی تصادف در طول سال در سراسر کشور رخ می‌دهد. هر چند که عوامل مختلفی در وقوع این تصادفات دخیل هستند؛ اما سهم رانندگان وسایل نقلیه در این بین نباید فراموش شود. خسارت تصادف‌ها محدود به خودروها نیست. در موارد متعددی نیز متأسفانه آسیب‌های جسمی به افراد وارد می‌شود. بیمه به‌عنوان نوعی چتر حمایتی برای رانندگان انواع و اقسام خودروها به شمار می‌رود. بیمه شخص ثالث یکی از مهم‌ترین انواع بیمه در ارتباط با خودروها است. در این مقاله قصد داریم به بررسی نکات مهم پیرامون این بیمه بپردازیم. در ادامه با همراه باشید.

[switch_forms_buy]

بیمه شخص ثالث چیست؟

تنها نوع بیمه‌ای که به موجب قانون کلیه دارندگان وسایل نقلیه باید نسبت به تهیه آن اقدام کنند، بیمه شخص ثالث است. مالک خودرو در تعریف این نوع بیمه به عنوان شخص اول شناخته می‌شود. شرکت بیمه نیز به موجب قانون به عنوان شخص ثانی یا دوم به شمار می‌رود. هر فرد دیگری که در یک تصادف رانندگی آسیب جسمی می‌بیند، به‌عنوان شخص ثالث در نظر گرفته می‌شود. جبران خسارت مالی آسیب‌هایی که به خودروهای دیگر وارد می‌شود نیز ذیل بیمه نامه شخص ثالث تعریف می‌شود.

بیمه شخص ثالث

البته باید توجه داشته باشید که منظور از هر فرد در جمله، هر کسی به جز راننده مقصر در وقوع صانحه است. به عبارت دیگر ممکن است در یک تصادف، راننده مقصر نیز متحمل آسیب جسمانی شود؛ اما به موجب قانون او تحت پوشش خدمات بیمه شخص ثالث قرار ندارد. برای این منظور راننده مقصر می‌تواند از پوشش بیمه حوادث بهره‌مند شود.

چرا بیمه شخص ثالث اجباری است؟

به موجب قانون کلیه دارندگان وسایل نقلیه موتوری فارغ از حقیقی یا حقوقی باید نسبت به اخذ بیمه نامه شخص ثالث از شرکت‌های بیمه اقدام کنند. شهریور ماه سال 1387 بود که این نوع بیمه به صورت اجباری در کشور تصویب شد. واقعیت این است که خسارت‌های مالی ناشی از تصادفات در کشور بسیار بالا است. این موضوع صرفا به خسارات ناشی از آسیب‌های جسمی نمی‌شود؛ بلکه در سال‌های اخیر با توجه به افزایش قیمت خودروها، عملا بسیاری از رانندگان توان پرداخت خسارت‌های ناشی از تصادفات را از دست دادند.

بیمه شخص ثالث

تدبیر قانون‌گذار در اجباری کردن بیمه شخص ثالث، بسیار هوشمندانه است؛ چراکه افراد را از گرفتاری‌های قضایی بعد از تصادفات تا حد زیادی رهایی می‌بخشد. لازم به ذکر است که در بسیاری از کشورهای دنیا نیز با کمی تغییر این نوع بیمه به صورت اجباری برای دارندگان وسایل نقلیه در نظر گرفته شده است.

برای تجربه خرید خودرو بی‌دردسر همسو با سبک زندگیت اینجا کلیک کن

بیمه شخص ثالث چه خساراتی را پوشش می‌دهد؟

در حالت کلی بیمه نامه شخص ثالث دو نوع خسارت را تحت پوشش قرار می‌دهد که عبارت‌اند از:

1. خسارت‌های جانی

خسارت‌های جانی مربوط به پرداخت دیه جراحت، شکستگی، نقص عضو، از کار افتادگی یا احیانا فوت شخص ثالث در تصادفات است. میزان پوشش این نوع بیمه هر ساله توسط قوه قضاییه تعیین می‌شود. به عنوان مثال دیه فوت به ازای ماه‌های حرام و غیر حرام در ابتدای هر سال توسط قوه قضاییه تعیین می‌گردد. در سال 1400 این دیه برای ماه‌های حرام برابر 640 میلیون تومان و برای سایر ماه‌ها 440 میلیون تومان تعیین شده است.

2. خسارت‌های مالی

پوشش خسارت‌های مالی نیز در قالب بیمه شخص ثالث در نظر گرفته شده است. آسیبی که به خودروها، اماکن و … در یک تصادف وارد می‌شود، ذیل این بخش از بیمه شخص ثالث تعریف می‌گردد. شرکت‌های بیمه میزان پوشش خسارت‌های مالی را به صورت پلکانی تعیین می‌کنند. در قالب هر یک از آن‌ها نیز سقف معینی برای بیمه تعیین می‌گردد که بیمه‌گذاران می‌توانند از بین آن‌ها به انتخاب گزینه مورد نظر خود برای پوشش خسارت‌های مالی مبادرت نمایند. حداقل پوشش مالی در قالب بیمه‌ها نیز نسیتی با میزان دیه انسان در آن سال دارد. به عنوان مثال در سال 1400 این مبلغ در حالت کمینه برابر یک چهلم دیه یعنی 16 میلیون تومان تعیین شده است.

بیمه شخص ثالث

عواقب نداشتن بیمه نامه شخص ثالث

مهم‌ترین و بزرگ‌ترین خطر مربوط به نداشتن بیمه نامه شخص ثالث در زمان بروز تصادفات خودنمایی می‌کند. پرداخت هزینه‌های سرسام‌آور خسارت‌های جانی و مالی در تصادفات از عهده هر کسی برنمی‌آید. در این موارد نیز قانون تمام تقصیر را متوجه شخص راننده می‌داند و این دقیقا آغاز گرفتاری‌های حقوقی سنگین و طولانی‌مدت برای راننده خاطی است. اما دو نکته مهم در خصوص نداشتن بیمه شخص ثالث باید مورد توجه شما قرار بگیرد که عبارت‌اند از:

1. به ازای هر روز تأخیر در تمدید بیمه نامه شخص ثالث خودرو، با توجه به نوع و قیمت خودرو برای مالک آن از سوی شرکت‌های بیمه جریمه در نظر گرفته می‌شود. این جریمه به صورت روزشمار است و در نتیجه بی‌توجهی به آن می‌تواند هزینه زیادی برای شما به بار بیاورد.

بیمه شخص ثالث

2. پلیس راهنمایی و رانندگی در صورت مشاهده هر گونه خودرو فاقد بیمه نامه شخص ثالث، مطابق قانون موظف به توقیف خودرو و انتقال آن به پارکینگ‌های نیروی انتظامی است. رفع توقیف خودرو نیز شرایط پیچیده‌ای دارد که باید تمام مراحل آن را یک به یک پشت سر بگذارید. از جمله می‌توان به پرداخت عوارض شهرداری، دریافت بیمه شخص ثالث و پرداخت جریمه‌های رانندگی گذشته اشاره کرد. لازم به ذکر است که از سال 1399 به این طرف مأموران پلیس می‌توانند به صورت آنلاین داشتن یا نداشتن بیمه نامه شخص ثالث خودروها را بررسی کنند.

منظور از تخفیف عدم خسارت بیمه نامه شخص ثالث چیست؟‌

در صورتی که یک فرد برای خودرو خود بیمه شخص ثالث تهیه کند و در طول یک سال از خدمات بیمه‌نامه خود استفاده نکند، مشمول تخفیف عدم خسارت خواهد شد. این تخفیف روی مبلغ بیمه در سال آینده اعمال می‌شود.

فروش خودرو بدون اتلاف وقت و به بهترین قیمت بازار را با سوییچ تجربه کنید

برای درخواست فروش خودرو اینجا کلیک کنید

میزان این تخفیف برابر سال اول برابر 5 درصد است که هر ساله معادل 5 درصد دیگر به آن اضافه می‌شود. این روند تا سال نهم ادامه می‌یابد که در مجموع 45 درصد تخفیف در حق بیمه اعمال می‌شود. بعد از مبلغ بیمه ثابت باقی می‌ماند.

بیمه شخص ثالث

یک نکته مهم در انتخاب شرکت بیمه

برای خرید بیمه شخص ثالث باید یک نکته بسیار مهم را در انتخاب بین شرکت‌های مختلف بیمه در نظر بگیرید؛ تعداد شعبه‌های پرداخت خسارت شرکت بیمه را حتما در نظر داشته باشید. هر چه تعداد شعبه‌های پرداخت خسارت بیشتر باشد، قطعا فرآیند رسیدگی به کار دریافت خسارت شما آسان‌تر و سریع‌تر خواهد بود. حتما با انجام جستجوی اینترنتی در بین سایت شرکت‌های بیمه در این زمینه اطلاع کسب کنید تا بعدها دچار مشکل نشوید.

کلام پایانی بررسی بیمه شخص ثالث

در این مقاله به مهم‌ترین نکاتی که باید درباره بیمه شخص ثالث بدانید، اشاره کردیم. تاریخ اعتبار بیمه نامه شخص ثالث شما دقیقا از ساعت 12 شب همان روزی که نسبت به دریافت بیمه اقدام می‌کنید، آغاز می‌شود و تا یک سال آینده دقیقا در همان روز ادامه پیدا می‌کند. برای آنکه دچار مشکل در تمدید بیمه نامه خود نشوید، توصیه می‌کنیم که از یک هفته قبل از رسیدن موعد پایان آن برای تمدید بیمه نامه خود اقدام کنید. به این ترتیب می‌توانید بدون هیچ‌گونه نگرانی و دغدغه‌ای بیمه‌نامه خود را تمدید نمایید.

بیشتر بخوانید: