عوارض سالیانه خودور که در عرف رایج جامعه به نام عوارض شهرداری نیز شناخته میشود، یکی از هزینههای جانبی است که دارندگان خودرو باید سالانه آن را پرداخت نمایند. حضور خودروها در معبر شهری و بین شهری نیازمند تمهیداتی است که از سوی مراجع مسئول از جمله شهرداریها و وزارت راهوشهرسازی باید تأمین شود. در قانون سهمی نیز برای دارندگان خودروها برای فراهم اوردن زیرساخت لازم برای تردد وسایل نقلیه در نظر گرفته شده است که از آن تعبیر به عوارض خودرو میشود. عوارض خودرو در شکلهای گوناگونی دریافت میشود و عوارض شهرداری بهعنوان یکی از مهمترین آنها است. در این مطلب قصد داریم در خصوص نحوه محاسبه عوارض سالیانه خودرو به بحث و بررسی بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
[switch_forms_buy]
مقدمهای درباره انواع عوارض خودرو
قبل از پرداختن به موضوع محاسبه عوارض سالیانه خودرو، بد نیست که نگاهی کلی به انواع عوارض خودرو بیندازیم. در حالت کلی سه نوع عوارض مرتبط با خودروها در قانون پیشبینی شده است که عبارتاند از:
1. عوارض آزادراهی
هزینهای است که به ازای هربار رفتوآمد در آزادراهها باید پرداخت کنید. این عوارض در گذشته با استفاده از ایستگاههای عوارضی دریافت میشد؛ اما در حال حاضر با استفاده از روشهای پرداخت الکترونیکی بیشتر دریافت میشود.
2. عوارض طرح ترافیک
در شهر تهران محدودهای به نام محدوده طرح ترافیک در نظر گرفته شده است. هدف از این تصمیم مدیریت ترافیک در مناطق مرکز شهر است که گرفتاریهای زیادی را به دنبال داشت. در قالب این طرح هر خودرو برای حضور در این محدود باید از قبل در سامانه تهران من ثبتنام کند و با پرداخت هزینه اجازه حضور با خودرو شخصی در محدوده طرح ترافیک را خواهد داشت.
3. عوارض سالیانه خودرو
سومین و در عین حال مهمترین نوع عوارض خودرو مربوط به عوارض شهرداری است. هر مالک خودرو در ازای استفاده از معابر شهری در طول سال موظف به پرداخت هزینهای است که از آن تحت عنوان عوارض سالیانه خودرو یاد میشود. این عوارض بهصورت مستقیم به شهرداری پرداخت میشود.
نحوه محاسبه عوارض سالیانه خودرو
محاسبه عوارض سالیانه خودرو ذیل تبصره 6 ماده 42 از فصل نهم قانون مالیات بر ارزش افزوده در کشور صورت میگیرد. در همین راستا تا قبل از سال 1398، مبلغ عوارض شهرداریها معادل 0.01 درصد قیمت خودرو محاسبه میشد. این مبلغ در سال 1398 و 1399 توسط شهرداریها به 0.015 درصد قیمت خودروها افزایش پیدا کرد. اما بررسیهای ما در سال 1400 نشان میدهد که محاسبه عوارض سالیانه خودرو توسط شهرداریها امسال حدود دو برابر سال قبل افزایش پیدا کرده است. این یعنی در سال 1400 باید مبلغی در حدود 0.03 درصد قیمت خودرو را بهعنوا عوارض شهرداری پرداخت نمایید.
بهعنوان مثال اگر یک خودرو با قیمت 200 میلیون تومان دارید، باید مبلغی برابر 600 هزار تومان بهعنوان عوارض سالیانه خودرو به شهرداری در سال 1400 پرداخت کنید. در قانون جریمه دیرکرد پرداخت عوارض شهرداری نیز بهصورت ماهانه برابر 2 درصد مبلغ عوارض در نظر گرفته شده است. نکته مهم این است که قیمت خودرو شما با توجه به سال تولید از سوی وزارت صمت به وزارت اقتصاد و سپس شهرداریها ابلاغ میشود.
پرداخت عوارض شهرداری به چه صورتی انجام میگیرد؟
بعد از بحث در خصوص نحوه محاسبه عوارض سالیانه خودرو، بهتر است نگاهی به روشهای پرداخت این عوارض نیز بیندازیم. سامانهای تحت عنوان my.tehran.ir توسط شهرداری تهران راهاندازی شده است که مالکان خودرو میتوانند برای مشاهده میزان عوارض و همچنین پرداخت عوارض خود به آن مراجعه کنند.
در کنار روش پرداخت غیرحضوری یا الکترونیکی، امکان پرداخت عوارض سالیانه خودرو بهصورت حضوری نیز برای مالکان خودرو فراهم شده است. برای این منظور باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک شهر یا دفاتر پیشخوان خدمات دولت مراجعه نمایید. البته ممکن است در برخی از شهرستانهای کوچک، به دلیل وجود نداشتن دفاتر خدمات الکترونیک، شهرداریها بهصورت مستقیم برای اخذ عوارض خودرو اقدام کنند.
برای پرداخت عوارض شهرداری بهصورت حضوری باید مدارک زیر را حتما به همراه خود داشته باشید:
- سند مالکیت خودرو یا برگ سبز
- اسناد پرداختی عوارض گذشته
- کارت ملی مالک خودرو
همچنین به خاظر داشته باشید در صورتی که به نحوه محاسبه عوارض سالیانه خودرو خود اعتراض داشته باشید، میتوانید بهصورت حضوری به مراکزی که در بالا اشاره کردیم، مراجعه کنید و اعتراض خود را بهصورت کتبی اعلام نمایید. این مراکز موظف هستند که مراتب اعتراض شما را به شهرداریها منتقل کنند و نتیجه را به اطلاع شما برسانند.
نکته مهم در خصوص محاسبه عوارض سالیانه خودرو
یک نکته بسیار مهم در خصوص محاسبه عوارض سالیانه خودرو وجود دارد. هر مالک خودرویی باید با دقت به آن توجه داشته باشد. واقعیت این است که بسیاری از رانندگان ترجیح میدهند عوارض شهرداری را تنها در زمانی پرداخت کنند که قصد فروش خودروی شخصی خود را دارند. این مسئله در گذشته بسیار شایع بود و کمتر رانندهای بود که عوارض شهرداری را بهصورت سالانه پرداخت کند.
اما چند سالی است که قانون بهصورت جدی در خصوص محاسبه عوارض سالیانه خودرو مصوباتی را گذرانده است. به موجب آنها به ازای هر سال تأخیر در پرداخت عوارض، جریمه دیرکرد به آن افزوده میشود. در نتیجه سهلانگاری در پرداخت به موقع عوارض شهرداری، موجب میشود که جریمههای سنگینی شامل حال مالکان خودروها شود.
کلام پایانی بررسی محاسبه عوارض سالیانه خودرو
در این مطلب به بررسی نحوه محاسبه عوارض سالیانه خودرو پرداختیم. همانطور که مشاهده کردید، در هر سال، این شهرداریها هستند که با توجه به اختیار قانونی که در اختیار آنها قرار گرفته است، مبلغ عوارض سالیانه خودروها را معین میکنند. شاید جریمهای که بابت تأخیر در پرداخت عوارض سالیانه خودروها در نظر گرفته شده است، چندان بازدارنده نباشد، اما باید توجه داشته باشید که نباید به سادگی از کنار این ماجرا عبور کنید؛ چراکه جمع شدن عوارض سالیانه در طول چند سال میتواند به یکباره مبالغ هنگفتی را به شما تحمیل کند. توصیه ما این است که هر سال در موعد مقرر برای محاسبه عوارض سالیانه خودرو و پرداخت آن اقدام کنید. این کار باعث میشود تا مشکلی برای شما ایجاد نشود.
بیشتر بخوانید:
کارت طلایی ایران خودرو چیست؟
سنسور ضربه چیست؟
دیسک و صفحه چیست؟
مکمل سوخت چیست و چه اهمیتی دارد؟
نظرات