نکات حقوقی خرید خودرو دست دوم، موضوعی است؛ که در این مقاله از مجموعه مقالات مجله خودرو سوئیچ به بررسی آن خواهیم پرداخت. عدهای از افراد، هنگام خرید خودرو دست دوم تنها به مسائل مربوط به مشخصات فنی و ظاهری خودرو پرداخته و از نکاتی در مورد مسائل حقوقی آن غافل میشوند. بررسی نکات حقوقی خرید خودرو دست دوم میتواند خریدار را از از مواجهه با ضررهای جبران ناپذیر در امان نگه دارد. جهت انجام معامله درست سعی کنید به تمام مواردی که در این مقاله اشاره خواهیم کرد؛ بررسی و انجام قرار دهید.
مدارک لازم جهت خرید خودرو دست دوم
لازم است، قبل از انجام معامله از کامل بودن مدارک طرف مقابل مطمئن شوید. مدارکی که لازم است فروشنده به همراه داشته باشد عبارتند از:
- بیمه خودرو
- پرداخت کامل عوارض شهرداری
- برگ معاینه فنی معتبر
- اصل سند خودرو
- کارت خودرو
توجه داشته باشید تمام موارد بالا باید به نام فروشنده باشد و از خریداری خودروهایی که دارای پلاک سایر شهرها بوده و یا به صورت وکالتی یا رهنی هستند؛ اجتناب نمایید.
یکی از مواردی که امروزه خریداران را مورد تهدید قرار میدهد؛ تنظیم قولنامه بین دو طرف خریدار و فروشنده است که فروشنده در این قولنامه ادعا میکند، خودرو خریداری شده از طرف کمپانیهای خودروسازی مانند ایران خودرو بعد از مدت زمان مشخص تحویل از طرف شرکت خودروساز تحویل خریدار میگردد؛ اما لازم است بدانید در این صورت مشکلات بسیاری خریدار را تهدید میکند پس توصیه میکنیم سمت خودروهای رهنی نروید.
نکات حقوقی خرید خودرو دست دوم وکالتی
مورد بعدی از نکات حقوقی خرید خودرو دست دوم مربوط به خودروهایی است؛ که به صورت وکالتی مورد معامله قرار میگیرند. تعدادی از خریداران ترجیح میدهند تا بدون مراجعه به مراکز تعویض پلاک، خودروی مورد نظر خود را به صورت وکالت نامه یا مبایعه نامه خریداری نمایند؛ که در این صورت لازم است بدانید این افراد با مشکلات متعددی روبرو خواهند شد، چرا که اگر خودرو خریداری شده دارای مشکلات منکراتی باشد باید در زمان تعویض پلاک به مدت دو هفته در پارکینگ مرکز تعویض پلاک توقیف باشد.
همچنین اگر شماره موجود بر روی موتور، شاسی، اتاق و شماره موجود در سند رسمی خودرو یکسان نباشد در این صورت نیز خودرو در مرکز تعویض پلاک توقیف خواهد شد. اما چرا وکالتنامه در این موارد میتواند خریدار را دچار مشکلاتی نماید؟ به این علت که اگر مدت زمان وکالت نامه کمتر از زمانی باشد؛ که خودرو در پارکینگ مورد توقیف قرار گرفته است مسائل فراوانی برای خریدار به وجود خواهد آمد، پس لازم است مدت وکالتنامه را با در نظر گرفتن این مسائل مورد تنظیم قرار دهید.
در ادامه به بررسی نکات حقوقی خرید خودرو دست دوم خواهیم پرداخت که اطلاع و اجرا از آنها کاملاً ضروری است.
- خریدار، اگر اقدام به رانندگی با خودرویی نماید که پلاک آن متعلق به صاحب قبلی است، تخلف کرده و مشمول جریمه خواهد بود.
- برگههای مربوط به جریمه به آدرس مالک قبلی ارسال میگردد. در این صورت اگر مالکیت به نام خریدار جدید تغییر نکند، جریمههای ثبت شده توسط دوربینهای ترافیکی به آدرس مالک قبلی ارسال شده و در صورتی که مبلغ جریمه ها بیشتر از یک میلیون تومان باشد، خودرو خریداری شده توقیف میگردد.
- اگر خودرو خریداری شده به هر علتی دارای سند مالکیت به نام مالک قبلی خود باشد؛ در این صورت فروشنده میتواند با مراجعه به مراجع قضایی با توجه به مستنداتی که در دست دارد، دستور توقیف سیستمی پلاک خودرو را جهت صدور پلاک را صادر نماید.
خودداری از خرید خودرو از فروشنده ممنوع المعامله
یکی دیگر از نکات حقوقی در خرید خودرو دست دوم دوری از فروشنده ممنوع المعامله است. این فروشندهها هنگام تعویض پلاک به خریدار پیشنهاد میدهند تا به صورت وکالتنامهای اختیار مراجعه به مراکز تعویض پلاک را بر عهده وی قرار دهد؛ به همین علت پیشنهاد میکنیم، این درخواست را قبول نکنید؛ زیرا در صورت ممنوع المعامله بودن فروشنده به همراه داشتن وکالتنامه بی هیچ اعتباری نخواهد داشت.
تنظیم مبایعه نامه
از جمله نکات حقوقی در خرید خودرو دست دوم که می تواند شما را در این مسیر یاری نمایند تنظیم قرارداد یا مبایعه نامه بین فروشنده و خریدار است اما موردی که در این بحث باید به آن توجه نمایید این است؛ که از تنظیم هرگونه قولنامه دستی پرهیز نمایید. مواردی که در مبایعه نامه لازم است مورد اشاره قرار گیرند عبارتند از:
- جزئیات ظاهری خودرو مانند رنگ، مدل و نوع سیستم سوخت رسانی
- قیمت فروش توافقی و نحوه پرداخت هزینهها
- زمان تحویل مدارک و خودرو از طرف فروشنده
- زمان تعویض پلاک خودرو
- نحوه و رسیدهای لازم جهت اثبات پرداخت جرایم و تاییدیه علائم عدم خلافی خودرو، عوارض سالانه شهرداری و مالیات
- تنظیم زمان مناسب جهت حضور در دفترخانه
- مهمترین نکات حقوقی خرید خودرو دست دوم
در ادامه به مجموعهای از نکات حقوقی خرید خودرو دست دوم اشاره خواهیم کرد که دقت و انجام دادن آنها میتواند شما را در خرید یاری نماید. این نکات عبارتند از:
- قبل از خرید خودرو مواردی که مشخص کننده اصالت و صحت خودرو هستند را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهید.
- پیش از مراجعه به مرکز تعویض پلاک از مواردی چون پرداخت جرایم معوقه، ممنوع المعامله بودن فروشنده، تایید اصالت خودرو اطلاعات کاملی را به دست آورید و تا قبل از مشخص شدن این موارد از پرداخت هرگونه پول به فروشنده اجتناب نمایید.
- در صورتی که تصمیم دارید خودرو خود را به صورت معاوضه، معامله نمایید مبایعه نامه را در دو برگ تنظیم کنید. در این صورت اگر در مراحل پیشرو به مشکلی برخورد کردید هیچ یک از طرفین دچار مشکل نخواهد بود.
- مبایعه نامهها باید در صورت امکان بدون خط خوردگی تنظیم گردند و یا اگر متن مبایعه نامه دچار خط خوردگی شود لازم است؛ در قسمت انتهای مبایعه نامه علت خط خوردگی توضیح داده شود و به امضای هر دو طرف برسد.
خرید خودرو دست دوم و مراجعه به مراکز تعویض پلاک
از جمله نکات حقوقی خرید خودرو دست دوم این است؛ که انتقال مالکیت خودرو به وسیله انتقال مالکیت با فک پلاک قبلی و نصب پلاک جدید صورت میگیرد. در این صورت لازم است؛ خریدار و فروشنده با تنظیم قرارداد در دفاتر اسناد رسمی، زمان مناسب جهت حضور در مراکز تعویض پلاک را مشخص نمایند.
دریافت کارت سبز جهت مالکیت خودرو
یکی از نکات حقوقی خرید خودرو دست دوم که چندسالی است ذهن خریداران را دچار نگرانی کرده مسائل مربوط به کارت سبز خودرو و سند مالکیت میباشد. با توجه به آخرین اطلاعات و اخبار صادر شده از طرف مقامات قضایی و راهنمایی رانندگی برگ سبز خودرو سند مالکیت آن است. البته در مواردی خریدار و فروشنده میتوانند درخواست ثبت سند در دفاتر را نیز داشته باشند.
مراجعه به دفاتر اسناد رسمی بعد از تعویض پلاک خودرو
یکی دیگر از نکات حقوقی خرید خودرو دست دوم تنظیم سند قطعی خودرو است که در این موارد خریدار میتواند خیال خود را از نظر مالکیت خودرو به طور کامل راحت نماید. در این صورت اگر خریدار و فروشنده با همدیگر بر سر موضوع تنظیم سند رسمی به توافق رسیدند، لازم است به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند.
مدارکی که لازم است جهت تنظیم سند قطعی و همراه داشته باشند؛ عبارتند از:
- شناسه خودرو دریافتی از مراکز تعویض پلاک خودرو یا همان برگ سبز جدید
- فرم تاییدیه نقل و انتقال خودرو ممهور شده به وسیله مراکز تعویض پلاک خودرو
- اصل مدارک شناسایی فروشنده و خریدار
- کارت هوشمند سوخت بیمه نامه شخص ثالث
- برگه شرکت سازنده خودرو به نام فروشنده
- ارائه گواهی عدم خلافی خودرو که تاریخ آن مربوط به روز قبل است
- ارائه کارت معاینه فنی مربوط به یک روز قبل از معامله
علاوه بر موارد گفته شده در قسمت بالا لازم است مبلغی را به عنوان هزینه انتقال سند خودرو در نظر داشته باشید. این هزینهها عبارتند از:
- هزینه حق الثبت، که مربوط به مسائل مالیاتی نقل و انتقال خودرو بوده و لازم است توسط فروشنده پرداخت گردد.
- هزینه حق التحریر، که توسط دفترخانه گرفته میشود و لازم است هر دو طرف به پرداخت آن اقدام نمایند.
بیشتر بخوانید
نظرات