در این مقاله به آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک خواهیم پرداخت. امروزه رانندگی به علت پیشرفت تکنولوژی و ماشینی شدن زندگی امری سخت و طاقت فرساست. اگر شما از آن دسته از افراد هستید که مدت زیادی را در ترافیک سپری می‌کنید خودروی اتوماتیک، گزینه مناسبی برای شما خواهد بود. اتومبیل‌هایی که مجهز به دنده اتوماتیک هستند برای افرادی که به تازگی موفق به کسب گواهینامه شده‌اند بسیار مناسب می‌باشند. رانندگی با دنده اتوماتیک بسیار راحت‌تر از نوع دستی آن است. اما تغییر از دنده دستی به اتوماتیک همراه با چالش‌هایی می‌باشد. پس با سوئیچ همراه شوید.

[switch_forms_buy]

نحوه کار ماشین‌های دنده اتوماتیک

در هنگام رانندگی خودرو با دنده دستی، حین تغییر دنده مقدار نیرویی را که به چرخ‌ها وارد می‌شود را تغییر می‌دهید. این تغییر باعث تنظیم میزان شتاب و سرعت می‌شود. اما در خودروهایی که به گیربکس اتوماتیک مجهز هستند نیازی به تعویض دنده نیست.

رانندگی با دنده اتوماتیک

دنده اتوماتیک بهتر است یا دنده دستی؟

در آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک دغدغه کلاچ و دنده وجود ندارد. در این خودروها راننده بیشتر بر روی فرمان و سایر موارد متمرکز می‌شود. اما رانندگی در جاده‌های خلوت و سرعت بالا در دنده‌های دستی لذت‌ بخش‌تر است چرا که در این نوع گیربکس راننده کنترل بهتری در سرعت و شتاب خودرو خود دارد.

قدم اول در آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک: آماده شدن برای رانندگی

قدم اول مربوط به آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک در نظر گرفتن نکات ایمنی می‌باشد. از جمله نکات ایمنی که هنگام سوار شدن به عنوان راننده باید در نظر بگیرید عبارتند از: تنظیم صندلی، تنظیم آینه پشت و آینه‌های بغل و بستن کمربند ایمنی. این موارد مربوط به رانندگی در تمام خودروها است و ربطی به گیربکس آن ندارد.

قدم دوم در آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک: نحوه صحیح استفاده از دنده اتوماتیک

بخش دوم آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک مربوط به شناخت 4 بخش اصلی و 1 بخش فرعی دنده اتوماتیک است.

برای تجربه خرید خودرو بی‌دردسر همسو با سبک زندگیت اینجا کلیک کن
  1. حرف P در دنده اتوماتیک: قرار گرفتن دنده در حالت P به معنای پارک است. هنگامی که دنده خودرو در این حالت قرار داشته باشد به هیچ عنوان حرکت نخواهد کرد. در این حالت سیستم انتقال قدرت خودرو خاموش می‌باشد.
  2. حرف R در دنده اتوماتیک: حرف R در دنده اتوماتیک مخفف کلمه Reverse است که معنی آن بازگشت به عقب می‌باشد. پس این حالت به همان دنده عقب است که با قرار دادن دنده در حالت R و کشیدن پا از روی ترمز خودرو به سمت عقب حرکت خواهد کرد. و این علامت را قبلاً در دنده‌های دستی هم مشاهده کرده‌ایم.
  3. حرف N در دنده اتوماتیک: با قرار دادن دنده در این حالت یعنی خودرو خود را خلاص کرده‌اید. هنگامی که در پشت چراغ قرمز هستید دنده را در حالت N قرار می‌دهید و سپس ترمز دستی را فعال می‌کنید. با استفاده از این حالت در دنده اتوماتیک با هر سرعتی که در حال حرکت باشید، قادر خواهید بود با همان سرعت ثابت به مسیر خود ادامه دهید.
  4. حرف D در دنده اتوماتیک: در هنگام شروع حرکت باید دنده را در این وضعیت قرار دهید. هنگامی که دنده را در این حالت قرار داده‌اید با رها کردن پدال ترمز خودرو شروع به حرکت می‌کند.
  5. حرف S در دنده اتوماتیک: این دکمه مربوط به حالت اسپرت است. با فعال کردن این حالت سیستم کنترل میزان مصرف سوخت در گیربکس غیرفعال می‌شود. در این وضعیت خودرو شتاب بیشتری می‌گیرد. به کارگیری این حالت به علت تعویض دنده در دورهای بالا موجب ایجاد فشار بر گیربکس و موتور می‌شود. به همین جهت توصیه می‌کنیم به خاطر جلوگیری از بالا رفتن استهلاک خودرو از این حالت استفاده نکنید.

قدم سوم در آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک: روشن کردن خودرو و حرکت آن

  1. آشنایی با نحوه حرکت در خودرو دنده اتوماتیک: ابتدا پای خود را محکم بر روی پدال ترمز فشار دهید و سپس استارت بزنید. در اغلب خودروهای دنده اتوماتیک بدون فشار پدال ترمز قادر به روشن کردن خودرو نخواهید بود. بدون تغییر حالت پای خود از روی پدال خودرو را در حالت D و یا R قرار دهید. سپس ترمز دستی را غیرفعال و پای خود را رها از روی پدال ترمز رها کنید. مشاهده خواهید کرد که خودرو در حال حرکت است. سپس با فشار بر روی پدال گاز سرعت خود را افزایش دهید.
  2. آشنایی با نحوه توقف در خودرو دنده اتوماتیک: اگر خودرو شما در حال حرکت است ابتدا پدال ترمز را فشار دهید تا خودرو متوقف شود. بعد از اینکه خودرو را در موقعیت مناسب و خوبی پارک کردید دنده را در حالت N قرار داده و ترمز دستی را فعال بنمایید. در مرحله بعد پای خود را از روی پدال ترمز رها کرده و دنده را در حالت P قرار دهید.
  3. آشنایی با نحوه حرکت دنده عقب در خودرو دنده اتوماتیک: در این حالت خودرو باید در حالت ایستاده باشد. سپس دنده را در حالت R قرار می‌دهیم و به آرامی فشار پای خود را از روی پدال کمتر می‌کنیم و بعد پدال گاز را آرام آرام فشار می‌دهیم.
  4. آشنایی با نحوه حرکت خودرو دنده اتوماتیک در سربالایی و سرپایینی: اگر میزان فشار پا را بر روی پدال گاز کم کنید دنده در حالت سنگین قرار می‌گیرد. زمانی که در سرپایینی قرار گرفته‌اید برای داشتن تسلط بیشتر از سه دنده‌ای که در اختیار دارید استفاده کنید. به این صورت دنده خودرو شما سنگین خواهد شد و از سرعت گرفتن آن جلوگیری می‌شود. در حالت کلی با کاهش میزان فشار پدال گاز خودرو اتوماتیک در حالت دنده سنگین قرار می‌گیرد. هنگامی که سربالایی شیب تندی دارد حتما گیربکس خود را در حالت دستی قرار دهید.

نبایدهای رانندگی با دنده اتوماتیک

  • هرگز از دنده N جهت افزایش دور موتور هنگام حرکت استفاده نکنید. تعدادی از رانندگان از روی عادت در هنگام روشن نمودن خودرو دنده را در حالت N قرار می‌دهند و دور موتور را بالا می‌برند این عمل موجب ایجاد آسیب‌های جدی در گیربکس می‌شود. و خسارت‌های مالی بسیاری را به بار می‌آورد. در هنگام روشن کردن خودرو با سرعت‌های بالا به موتور خود فشار وارد نکنید و سعی کنید سرعت خودرو را آرام آرام افزایش دهید.
  • هرگز در هنگام حرکت دنده را تغییر ندهید. برخی از رانندگان بدون ترمز دنده خود را به حالت P تغییر می‌دهند این عمل برای سیستم قدرت بسیار خطرناک است و باعث بالا رفتن استهلاک گیربکس در خودروهای اتوماتیک می‌شود.
فروش خودرو بدون اتلاف وقت و به بهترین قیمت بازار را با سوییچ تجربه کنید

برای درخواست فروش خودرو اینجا کلیک کنید

  • هرگز در مسیرهای سرپایینی دنده را در حالت خلاص قرار ندهید. این عمل در ظاهر باعث کاهش مصرف سوخت می‌شود اما در ادامه موجب ایجاد صدمات و فرسودگی خواهد شد. با انجام دادن این‌کار به شیرهای برقی موجود در گیربکس فشار وارد خواهد شد که هزینه تعویض و تعمیر این شیرها مبلغ بالایی است. در برخی از خودروهای اتوماتیک سیستم سوخت رسانی به طور اتوماتیک مصرف سوخت را در مسیرهای سرپایینی قطع می‌کنند.
  • هرگز با مقدار کم روغن گیربکس رانندگی نکنید. یکی از وظایف این روغن کمک به خنک ماندن و روان‌کاری گیربکس است. به همین جهت اگر شما مدت طولانی با میزان کمی از این روغن رانندگی کنید گیربکس خودرو دچار مشکلات فراوانی خواهد شد.

خلاصه آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک

جهت شروع حرکت ابتدا کمربند را ببندید، صندلی خود را تنظیم کنید، پای خود را روی پدال ترمز قرار دهید، ترمز دستی را به حالت غیرفعال در بیاورید، دنده را در حالت D قرار داده و با کنترل اطراف، پای خود را از روی پدال ترمز بردارید.

جهت توقف با این خودرو کافی است پدال ترمز را فشار دهید تا خودرو متوقف شود.

جهت پارک خودروهای اتوماتیک بعد از پارک کردن خودرو در محل مناسب هنگامی که پای شما بر روی پدال ترمز قرار دارد دنده را در حالت N قرار دهید و ترمز دستی را فعال کنید. پس از آن پای خود را از روی پدال ترمز برداشته و دنده را در حالت P قرار دهید.

بیشتر بخوانید: